Prošle sedmice, na Fakultetu poslovne ekonomije Bijeljina održano je predavanje na temu: Cirkularna (bio)ekonomija – koncepti i principi, u okviru ljetne škole posvećene cirkularnoj ekonomiji.

Predavači su bili prof. dr Srđan Lalić, prof. dr Slobodan Lubura i prof. dr Vesna Petrović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina.

Studenti su imali priliku da se upoznaju sa Cirkularnom ekonomijom koja je noviji pojam u odnosu na linearnu ekonomiju, koja se izučavala sve do danas. Fokus se stavlja na kružnu upotrebu proizvoda, energije i otpada, gdje se izbjegava bespotrebno stvaranje i gomilanje otpada i ušteda energije uz očuvanje životne sredine.

Za razliku od linearnog modela gdje se proizvod nakon što se proizvede maksimalno upotrijebi i nakon toga odlaže u otpad, kod kružnog modela se taj otpad dalje koristi i vraća u proizvodni proces.

U osnovi modela je višekratno korištenje proizvoda, te produženje životnog ciklusa. Da li otpad može biti koristan je pitanje za kružnu ekonomiju? Energija od otpada je obnovljiv izvor energije.

Neke od tema o kojima je prof. dr Vesna Petrović govorila studentima u okviru svog predavanja bile su: privreda životne sredine, zelena, plava, cirkularna, bioekonomija, interdisciplinarnost i transdisciplinarnost, učesnici i strateška partnerstva, okvir za razvoj bioekonomije i dr.

LJeetna škola posvećena cirkularnoj ekonomiji održana je u okviru projekta koji je finansiran od strane Evropske unije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: fpe.ues.rs.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име