opstina samac nevrijeme

Nakon zasijedanja Štaba za vanredne situacije, načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je novinarima da je Štab za vanredne situacije od ranog jutra aktivan, te da su u koordinaciji Vatrogasna jedinica, službe javnog komunalnog preduzeća obavili aktivnosti na čišćenju grada prvenstveno onih stambenih zgrada koje su značajno oštećene.

„Olujno nevrijeme koje je pogodilo opštinu Šamac pričinilo je najveću štetu na objektima vrtića „Radost“, Srednje škole „Nikola Tesla“, vatrogasnih domova u Šamcu i Obudovcu, kao i na 17 stambenih zgrada“, rekao je Milićević, dodajući da su Vatrogasni dom u Šamcu nije više za upotrebu, takođe vatrogasni dom u Obudovcu mnogo oštećen.

On dodaje da Dječije obdanište “Radost” u Šamcu ima značajna oštećenja i krenuće odmah sa sanacijom obdaništa sredstvima iz budžeta opštine i sagledati mogućnost da vide šta mogu da učine sa zajednicama etažnih vlasnika, ali sami finansijski ne mogu ovo izdržati, te očekuje podršku viših nivoa vlasti.

„Zadovoljan sam koordinacijom svih službi na ovom području. Bitno je da sredimo grad danas i sagledamo mogućnosti da uradimo ono što mi možemo finansijski da uradimo”, kaže Milićević napominjući da su jutros imali sastanak sa predsjednicima Savjeta mjesnih zajednica i zajedno sa njima dogovorili generalno njihove aktivnosti u okviru mjesnih zajednica kada je riječ o šteti koja je nastala.

opstina samac nevrijeme

On je novinarima nakon sastanka Štaba za vanredne situacije, koji je održan u skladu sa odlukom o proglašenju elementarne nepogode, rekao da je osim na individualnim, kolektivnim i poslovnim objektima, velika šteta nanesena i u poljoprivredi, kao i na usjevima.

Milićević je istakao da je grad očišćen i obezbijeđeno vitalno funkcionisanje glavnih ulica, a donesena je i odluka o formiranju dvije komisije za procjenu štete, jedna u oblasti poljoprivrede, pošto su pored stambenih objekata ozbiljne štete načinjene i na poljoprivrednim usjevima, a druga komisija je za poslovne zgrade i objekte na šamačkom području.

„Već od sutra, od 7 časova ujutro građani opštine Šamac mogu u Opštinskoj upravi u šalter sali svoju štetu prijavljivati na osnovu čega će komisije izlaziti na teren i utvrđivati stanje“, rekao je Milićević, dodajući da zna da je puno takvih, ali ih moli za strpljenje.

On je istakao da su jutros s obzirom na proglašeno vanredno stanje uputili i zahtjev Vladi Republike Srpske za pomoć, s obzirom da je riječ o individualnim objektima i građani očekuju pomoć u tom dijelu, ali istovremeno naši javni objekti i ustanove.

Milićević ističe da su u kontaktu sa Republičkom upravom Civilne zaštite i danas oko 16 časova bi trebali doći predstavnici Republičke uprave CZ u Šamac da pomognu na aktivnostima oko uređenja grada koje traju od jutros.

„Tokom noći i danas imali smo sastanak sa svim predsjednicima mjesnih zajednica, svi lokalni putevi su deblokirani, a utvrdili smo određenu štetu i na objektima u vlasništvu opštine Šamac“, rekao je Milićević.

On je dodao da će tokom dana kombinovane ekipe Komunalnog preduzeća „Slobodna zona“ i vatrogasaca nastaviti čišćenje i uređenje grada.

Milićević je pozvao volontere sa područja opštine Šamac da se tokom dana jave u Crveni krst gdje će u biti raspoređeni na teren kako bi pomogli na rasčišćavanju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име