Narodni poslanik Đorđe Vučinić, koji je zajedno sa liderom pokreta „Za pravdu i red“ Nebojšom Vukanovićem danas udaljen sa sjednice parlamenta Srpske, optužio je predsjednika NSRS Nenada Stevandića da uvodi diktaturu u ovu najvišu zakonodavnu instituciju.

On ističe da Stevandić često oduzima riječ poslanicima „Za pravdu i red“ i pokušava da ih spriječi da govore na sjednicama.

Danas je, kako kaže Vučinić, prvo oduzeo riječ Vukanoviću koji je na prethodnoj tački dnevnog reda, koja se ticala Trgovske gore, komentarisao kako se ne slaže sa prijedlogom pojedinih poslanika da se u blizini Trebinja i Dubrovnika napravi odlagalište otpada, kako bi se vratilo Hrvatskoj istom mjerom.

Stevandić izbacio Vukanovića i Vučinića sa sjednice NS RS – duel nastavljen u skupštinskom holu (video)

– Na narednoj tački dnevnog reda koja se tiče stanju duga Republici Srpskoj, Vukanović je komentarisao tužbu protiv Republike Srpske od strane čovjeka koji je posredovao u njenom zaduživanju i tražio procenat za taj posao, ali ga nije dobio – kaže Vučinić.

Ističe da je Stevandić cijenio da to nije u skladu sa dnevnim redom pa je Vukanoviću oduzeo riječ. Nakon toga, Vučinić ističe da su reagovali i on i Vukanović istovremeno i upitali Stevandića zašto je to učinio.

– Pitali smo ga da li je to normalno i šta on glumi. Međutim, on je otišao korak dalje i izbacio nas sa sjednice što je nevjerovanto i pokazatelj da Stevandić i ova vlast žele da uguše svaku slobodnu riječ i svako drugačije mišljenje od onoga koje ima vlast Srpske. Ovo je samo jedan od pokazatelj zašto se uvodi kleveta kao krivično djelo – navodi Vučinić.

On kaže da građani trebaju dobro da se paze ako se danas izglasaju izmjene KZ RS kojima se kleveta kriminalizuje.

O izbacivanju sa sjednice NSRS oglasio je i Vukanović koji je na svom blogu napisao da je tokom rasprave o problemu odlagališta opasnog nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori, govorio o maćehinskom i nekorektnom odnosu Srbije i Republike Srpske prema Srbima u bivšoj Krajini, području Banije, Like, Sjeverne Dalmacije, Korduna, Zapadne i Istočne Slavonije, tokom i poslije rata.

– Govorio sam i o odnosima Srba i Hrvata u bliskoj prošlosti, što je zasmetalo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandiću, pa me je uporno prekidao, bez ikakvog osnova i razloga oduzeo riječ – tvrdi Vukanović.

Podsjećamo, Vukanović i Vučinić udaljeni su danas iz skupštinske sale na zahtjev Stevandića koji ih je optužio za kršenja poslovnika i nedolično ponašanje.

Stevandić je prije toga po Poslovniku oduzeo riječ Vukanoviću i Vučiniću, a zatim zatražio od skupštinskog obezbjeđenja da ih izvedu iz skupštinse sale do kraja pretresa o informaciji o dugu sa stanjem na dan 31. decembar 2022. godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainf.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име