Među devetnaest tačaka koje su bile na dnevnom redu današnje šesnaeste sjednice Skupštine grada Bijeljina izdvajaju se Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci 2022. godine, Nacrt rebalansa gradskog budžeta, kao i odluka o utvrđivanju opšteg interesa na parceli na kojoj se nlazi objekat poznat kao „kuća Magdalene Živanović“.

Govoreći o diskusijama pojedinih odbornika o Nacrtu budžeta za prvih šest mjeseci gradonačelnik Ljubiša Petrović naglasio je da bi odbornici, od kojih su neki i direktori javnih ustanova i preduzeća trebalo da znaju da Zakon o javnim nabavkama određuje da sprovođenje procedure javne nabavke i sklapanje ugovora traju u prvom dijelu godine, a ovaj izvještaj se upravo i odnosi na prvih šest mjeseci, pa da se radovi potom izvode u drugom dijelu godine, dodajući da služenjem ovakvih neistina, obmana i podmetanja građanima ne iznenađuje s obzirom na to da mnogi od njih nemaju elementarno znanje kako sprovesti javnu nabavku ili ih ne prikazuju javno.

– O dozi sujete i loših namjera govori i činjenica da niko nije pomenuo Javnu nabavku udžbenika za osnovce, koja je takođe uvrštena u ovaj rebalans, niti je iko prepoznao tu mjeru kao pozitivnu i korisnu za svu našu djecu, a govorili su o tome da ne postoje mjere pronatalitetne politike. Takođe, niko ne spominje da se grad u protekle dvije godine nije zadužio ni jednu jedinu marku i da izdatke te vrste imamo samo za izmirenje kreditnih obaveza grada i po kreditima kojima je grad bio žirant vođen prethodnom administracijom, kao i izmirenje starih dugova po nekim sudskim presudama i slično, dodao je Petrović.

Petrović je osvrćući se na posljedice suše na području grada Bijeljina rekao da je prije svega političko licemjerstvo tvrditi kako suša nije zahvatila veći dio teritorije naše države kada znamo da jeste, i onda sav teret odgovornosti posljedica suše svaljivati samo na leđa Gradonačelnika.

– Budžet grada za agrar prvenstveno je bio 2.2 miliona konvertibilnih maraka uz dodatnih 1.2 miliona koliko je predloženo nacrtom rebalansa za agrar, činiće istorijski maksimum koji će iznositi približno šest procenata ukupnog budžeta baš onako kako to i Zakon predviđa. Licemjerstvo je i to što niko iz vladajuće veći ne spominje da Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede nije ni blizu te zakonske obaveze, te za agrar izdvaja oko sto miliona maraka, a jasno je da bi zakonska obaveza od 6% budžeta Republike Srpske, koji je ove godine dosegao preko četiri milijarde, onda iznosila oko 240.000.000 KM koje treba usmjeriti ka poljoprivredi. Najbolnija pitanja za poljoprivrednike su akcize na gorivo, cijena sjemena i cijena vještačkog mineralnog đubriva a upravo to su pitanja gdje je Ministarsto za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose imalo prostora da izglasa ukidanje akciza da gorivo bude jeftinije, da smanje stope PDV-a za sjemena i repromaterijal i još niz mogućnosti koje su imali da pomognu ovom sektoru, ali te mogućnosti nisu iskoristili, zaključio je Petrović.

Govoreći o današnjoj sjednici predsjednik Skupštine Grada, Aleksandar Đurđević, istakao je da je najviše pažnje izazvala tačka Izvještaj o izvršenju budžeta Grada Bijeljina za prvih šest mjeseci, koji nije dobio potrebnu podršku od strane odbornika.

– Nacrt rebalansa budžeta za 2022. godinu je usvojen, nakon čega će ići na javnu raspravu, gdje će svi budžetski korisnici imati priliku da daju svoje prijedloge, primjedbe i sugestije. Nakon toga će Odjeljenje za finansije, zajedno sa Gradonačelnikom, utvrditi šta je od tih prijedloga, primjedbi i sugestija svrsishodno. Poslije toga, budžet ide u Ministarstvo finansija na saglasnost, a potom vraća u skupštinsku proceduru u formi Prijedloga rebalansa budžeta, naglasio je Đurđević.

Skupština je podržala Prijedlog odluke o osnovanosti utvrđivanja opšteg interesa – lokalitet Centar grada, kuća Magdalene Živanović. To je prvi korak da ova lokacija pređe u vlasništvo Grada, a Grad će učiniti sve da to postane kulturno-istorijski spomenik.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: gradbijeljina.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име