Republika Srpska prva je u regionu u kojoj će preventivno, nakon pojave afričke kuge svinja, biti dozvoljeno klanje i konzumacija zdravih grla uz prethodne stroge kontrole, saopšteno je danas nakon održanog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kojem su prisustvivali poljoprivrednici kao i veterinarski stručnjaci.

Odluka po kojoj će klanje i konzumacija svinja biti dozvoljena, uz poštovanje svih propisanih mjera, na snagu će stupiti u petak, saopštio je resorni ministar Savo Minić.

Usvojene mjere sprečavaju mogućnost zloupotreba i precizno propisuju mjere kontrole i opreza, kako bi uzgajivači svinja nastavili sa prodajom, a samim tim i sačuvali proizvodnju.  

„Dozvoljavamo prevoz životinja iz ugroženog i zaraženog područja, unutar njega i van, pod strogo propisanim uslovima. Dozvoljavamo klanje na domaćinstvu za vlastite potrebe. Propisali smo način klanja na klanicama, uz akcenat da imamo mnogo manifestacija na otvorenom“, rekao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U ugroženim i zaraženim područjma, uz propisane minimalne tehničke uslove i biosigurnosne mjere, po hitnom postupku biće omogućeno izdavanje privremenih dozvola za klanje životinja koje bi bile predmet pečenja i konzumacije.

„Veterinarska struka, zajedno sa našim ekspertima, veterinarima i doktorima, donijela je jednu dobru ekspertizu po nama, kako se strikto pridržavati mjera i kako treba da traje sva procedura.

Od uzorkovanja u farmi, do instituta, povratna informacija pozitivno-negativno sa instituta, veterinari na području sa kojeg bi se svinje transportovale.

Ako je sve uredno, mora biti poznat kupac, transport svinja mora biti adekvatan, zbog izlučevina koje se izlučuju prilikom transporta“, objašnjava Mišo Maljčić, Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske.

Ukoliko se uzgajivači budu striktno pridržavali svih propisanih mjera, ističu iz Ekspertske grupe, šansa za širenje zaraze biće minimalna. 

„Životinje koje će ići na klanje, a prethodno su ispitane klinični, urađene labaratorijske analize, uredno zaklane i obrađene, pregledane „post mortem“ i to labaratorijski potkrijepljeno, takvo meso treba da ide u vitrine zajedno sa španskim, njemački, holandskim i drugim mesom koje se nalazi na našem tržištu i to meso je potpuno bezbijedno. Tu čak treba da se naglasi da je to meso domaće proizvodnje“, smatra Ljubiša Lazarević, doktor veterinarske medicine.

Od pojave afričke kuge svinja 22. juna do danas u Republici Srpskoj je eutanazirano 28 hiljada grla, dok je meso šest hiljada svinja spaseno kroz interventno klanje. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име