MARIĆ: Od naredne godine treće povećanje plata, sada za 5 odsto

Datum:

Share post:

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić rekao je da od 31. decembra slijedi i treće povećanje plata prema sporazumu budžetskih sindikata i Vlade iz juna, kojim je definisano da će sve plate ispod republičkog prosjeka od naredne godine biti uvećane za pet odsto.

„U sporazumu je preostao još četvrti korak povećanja plata i za te namjene je u budžetu Republike Srpske predviđeno dodatnih 127 miliona KM“, izjavio je novinarima Marić.

On je istakao da je danas Republički odbor Sindikata uprave formirao radnu grupu koja će izračunati indeks potrošačkih cijena i inflaciju, jer ta stavka u sporazumu glasi da će se povećanje izvršiti u skladu sa rastom troškova života i inflacije, kako bi bili spremni za skupštinu koja će se održati u februaru, kada će biti usvojeni konkretni zahtjevi koliko će iznositi zahtjev za povećanjem plata.

Marić je tokom pauze sjednice Republičkog odbora Sindikata uprave Republike Srpske, koji se održava u Tesliću, rekao da sindikat traži od Vlade da se od januara pristupi povećanju plata u jedinicama lokalne samouprave.

TESTNA REKLAMA

On je naveo da, imajući u vidu inflaciju i rast troškova, jedinice lokalne samouprave treba da prate politiku republičke vlasti kada je u pitanju povećanje plata.

Marić je kao jedan od zaključaka Republičkog odbora Sindikata uprave naveo da treba voditi računa o izboru ministra iz resora za rad i boračko-invalidsku zaštitu, s obzirom na to da 260.000 radnika u Srpskoj od 2016. godine nema opšti kolektivni ugovor.

On je ukazao na značaj Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske u svjetlu procesa dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH od EU i nastupajućih reformi.

Marić je naveo da je Republički odbor dao punu podršku sindikalnoj organizaciji Gradske uprave Trebinje i vatrogascima u tom gradu. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Borba za Petrovića u Bijeljini biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE

Zbijanje redova oko gradonačelnika Bijeljine: Borba za Petrovića biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE Skupštinska većina u Bijeljini, predvođena SNSD,...

VUČIĆ: Srbija mora da ide u pregovore o KiM inače će da bude zgažena

Srbija mora da ide u pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji inače će da bude zgažena, upozorio...

Gradonačelnik Bijeljine demantuje navode posljednjih pisanja i preformulacije revizorskih izvještaja

Povodom dijelova Izvještaja interne revizije o reviziji izvršenja budžeta Grada Bijeljina u 2022. godini a koji su se...

Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj, a rodom je iz naših krajeva! (foto)

RAD, DISCIPLINA I EDUKACIJA VAS UVEK DOVEDU NA TRON! Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj,...