Od danas samo elektronske zdravstvene knjižice

Datum:

Share post:

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske obavijestio je zdravstvene ustanove da će od danas identifikacija i pretraga pacijenata biti moguća samo putem elektronske zdravstvene kartice ili u pojedinim slučajevima identifikacionog broja koji nije ЈMBG, saopšteno je iz Fonda.

Iz Fonda su istakli da će ova promjena biti obavezujuća za sve zdravstvene ustanove, uključujući apoteke, čime će se unaprijediti način obrade zdravstvenih informacija o pacijentu.

Izuzetak će biti samo službe hitne pomoći i centri urgentne medicine, gdje će biti u izuzetnim situacijama ostavljena mogućnost identifikacije pacijenata i na druge načine, naglasili su iz Fonda.

– Prelaskom na primjenu isključivo elektronske zdravstvene kartice povećaće se sigurnost i zaštita ličnih podataka pacijenata, uz istovremeno olakšavanje pristupa relevantnim medicinskim informacijama. Naime, trenutno u Republici Srpskoj u zdravstvenim informacionim sistemima su zastupljeni različiti načini identifikacije i pretrage pacijenta – identifikacija putem jedinstvenog identifikacionog broja građanina, elektronske zdravstvene kartice, imena i prezimena pacijenta u kombinaciji sa datumom rođenja i slično – istakli su iz Fonda.

Iz Fonda su naveli da je uvođenjem elektronske kartice pacijenta i Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema unaprijeđen način identifikacije pacijenata, čime se povećala sigurnost zdravstvenih i ličnih informacija, kao i transparentnost izvršenih usluga i procedura, zbog čega je i važno da se maksimalno koriste sve ove mogućnosti i prednosti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uskoro počinje drugi ,,BN Klasik Fest” (foto)

Bijeljina će 7-10. marta 2024. godine biti domaćin drugog „BN Klasik festa“ u organizaciji Grada Bijeljina i UPMRS...

Danas je Svjetski dan uha i sluha

Svake godine, 3. marta obilježava se Svjetski dan uha i sluha, s ciljem podizanja svijesti i promovisanja aktivnosti...

ELEKTRO BIJELJINA: Sutra bez električne energije korisnici jednog dijela opštine Lopare

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "Zbog radova na rasjeci rastinja na trasi dalekovoda 35 kV „Ugljevik-Priboj“, u ponedeljak...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

 U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba i to šest djevojčica i devet dječaka. Devet...