U Ristića Gaju kod Doboja obilježene su 32 godine od početka borbi za proboj „Koridora života“. Sa tog mjesta krenulo se u odbranu srpskih domova što je bio uvod u veliku operaciju probijanja koridora kroz Posavinu. Neposredni motiv za operaciju „Koridor života“ bila je smrt 12 beba u porodilištu u Banjaluci, koje su preminule zbog nedostatka kiseonika i nemogućnosti njegove dostave usljed blokade Ujedinjenih nacija.

Ovom operacijom prekinuta je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada Srba u zapadnom dijelu Republike Srpske i Republici Srpskoj Krajini.

Kada su nam došli do kuća, drugog izlaza nismo imali.

Kao jedan svi smo stali u odbranu naših ognjišta, prisjeća se borac Krnjinske brigade Nedeljko DŽabić iz Ritešića.

Na ratištu je bio od prvog do zadnjeg dana rata, od Cerovice, gdje je sve počelo, pa do Broda.

– Išli smo za Republiku, nije se u tom vremenu razmišljalo ni o čemu. Bila je to mladost, gdje si samo razmišljao da odbraniš otadžbinu – kaže DŽabić.

Nedeljko je ranjen na Vijencu, ali je preživo. Mnogi njegovi saborci nisu.

Momčilo Grujić iz Stanara poginuo je u borbama, a majka Veselinka ostala je sama.

Poginuo je i suprug Ljubice Kovačević, kojeg su neprijateljske snage ubile nakon zarobljavanja.

– Nisam odmah dobila kosti. Odvezli su ih u Јelah i Tešanj, pa smo kasnije, nakon šest mjeseci išli na prepoznavanje – prisjeća se Kovačevićeva.

Osmog juna 1992. godine, na konačan obračun sa neprijateljem prema Brodu i rijeci Savi, sa Ristića Gaja krenula je Krnjinska brigada, potpomognuta drugim jedinicima.

U tim borbama koje su prethodile bici za koridor života, branjen je i Doboj.

– Velika uloga i zasluga je na Krnjinskoj brigadi koja je imala zadatak da spriječi dalje napredovanje i uspjela je to tih nekoliko dana da premosti, dok nisu počele da se uvode veće jedinice. Odavde se krenulo u operaciju proboja Koridora – rekao je Mirko Škorić, komandant Krnjinske brigade Vojske Republike Srpske.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske ističe da patriotski duh najviše odlučio da se odbrani Koridor.

– Ta sloga i jedinstvo su bili presudni i bez njih nije bilo moguće izvesti ovu operaciju i voditi Odbrambeno-otadžbinski rat, kao i odbraniti Republiku Srpsku – kazao je Ostojić.

Događaji s početka juna u Ristića Gaju su među važnijim datumima u novijoj srpskoj istoriji.

– Ovdje je jedan od kamena temeljaca opstanka ljudi na ovim prostorima – naglasio je Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Na spomenik podignut u Ristića Gaju uklesana su imena 445 poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa Krnjina, kojima u danas porodice, saborci i brojne delegacije odali počast.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име