Obilježena 31 godina od formiranja Prve posavske brigade VRS

Datum:

Share post:

U Brčkom je danas obilježena 31. godina od formiranja Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske, kroz koju je prošlo više od 7.500 boraca, ranjeno više od 3.600, a poginulo 445 u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tim povodom služen je parastos za poginule borce i položeni vijenci na spomenik Srpskim braniocima Brčkog.

Predsjednik brčanskog BORS-a Cvjetko Simić rekao je da je ova brigada bila jedna od najboljih i najodlikovanijih u VRS.

– Prva posavska brigada učestvovala je u borbama na čitavom prostoru Srpske i dala doprinos njenom stvaranju za šta je odlikovanja Ordenom Nemanjića i mnogim drugim odlikovanjima – rekao je Simić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je Prva posavska brigada dala nemjerljiv doprinos u odbrani naroda i stvaranju Srpske i da je važno da se svake godine okupe i obilježe dan njenog formiranja.

– Ovo je jedna vrsta istorijskog časa da se prisjetimo ratnog puta Prve posavske brigade i boraca koji su položili život za stvaranje Srpske – dodao je Milić.

Obilježavanju 31 godine od formiranja Prve posavske brigade prisustvovali su bivši pripadnici ove brigade, članovi porodica poginulih i nestalih boraca, predstavnici političkih partija iz reda srpskog naroda i brojni građani.

Prva posavska brigada formirana je 20. maja 1992. godine. Brigada je imala najjaču udarnu i vatrenu moć u Istočno-bosanskom korupusu VRS.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

GRADOVI SA NAJVIŠE KREDITA: Banjaluka 56,1, Doboj 46, Bijeljina 27,3 miliona KM

Banjaluka i Doboj imaju najviše kredita: Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje...

DODIK: „Srpska stabilna, poštujemo Ustav i Dejtonski sporazum“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Srpska institucionalno stabilna i da poštuje...

Ljubiša Petrović pozvao Viškovića i ministre Minića i Košarca na razgovor u Bijeljini o otkupnoj cijeni pšenice

Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je uputio poziv predsjedniku Vlade Republike Srpske...

VODE SRPSKE: Upozorenje – Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka zbog najavljenih čestih padavina i lokalnih nepogoda

Saopštenje JU "Vode Srpske" prenosimo u cjelosti: "Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda do 12. juna se u cijeloj Republici...