Obilježena 31 godina od formiranja Prve posavske brigade VRS

Datum:

Share post:

U Brčkom je danas obilježena 31. godina od formiranja Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske, kroz koju je prošlo više od 7.500 boraca, ranjeno više od 3.600, a poginulo 445 u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tim povodom služen je parastos za poginule borce i položeni vijenci na spomenik Srpskim braniocima Brčkog.

Predsjednik brčanskog BORS-a Cvjetko Simić rekao je da je ova brigada bila jedna od najboljih i najodlikovanijih u VRS.

– Prva posavska brigada učestvovala je u borbama na čitavom prostoru Srpske i dala doprinos njenom stvaranju za šta je odlikovanja Ordenom Nemanjića i mnogim drugim odlikovanjima – rekao je Simić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je Prva posavska brigada dala nemjerljiv doprinos u odbrani naroda i stvaranju Srpske i da je važno da se svake godine okupe i obilježe dan njenog formiranja.

– Ovo je jedna vrsta istorijskog časa da se prisjetimo ratnog puta Prve posavske brigade i boraca koji su položili život za stvaranje Srpske – dodao je Milić.

Obilježavanju 31 godine od formiranja Prve posavske brigade prisustvovali su bivši pripadnici ove brigade, članovi porodica poginulih i nestalih boraca, predstavnici političkih partija iz reda srpskog naroda i brojni građani.

Prva posavska brigada formirana je 20. maja 1992. godine. Brigada je imala najjaču udarnu i vatrenu moć u Istočno-bosanskom korupusu VRS.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...