Novo ruho BIJELJINSKE Župne CRKVE

Datum:

Share post:

Jedan od najstarijih sakralnih objekata u Semberiji, bijeljinska Župna crkva presvučena je u novo ruho. Tokom obnove pažljivo su sačuvani stari elementi, po kojima je ova crkva prepoznatljiva, ali je novim izgledom oživjela ljepotu graditeljstva čuvenog arhitekte Josipa Vancaša, sa početka 19. vijeka.

Crkva Prečistog srca Marijina, kao jedna od mnogobrojnih graditeljskih djela, čuvenog mađarskog arhitekte  Josipa Vancaša, zasijala je novim izgledom.

Temeljnom obnovom riješeni su višegodišnji problemi sa vlagom, pa je tako Župna crkva u Bijeljini obnovljena od temelja do krova.

Novo ruho crkve Prečistog srca Marijina u Bijeljini

TESTNA REKLAMA

Župna crkva izgrađena je 1886. godine, a 2015. godine proglašena je spomenikom kulture u BiH zbog istorijske i arhitektonske vrijednosti.

“Ovo je prva crkva koja je napravljena, nakon obnove crkvene hijerarhije u BiH”, istakao je Andrej Lukanović, župnik Crkve Prečistog srca Marijina.

Tokom istorije bijeljinska Župna crkva bila je svjedok mnogobrojnih društveno-političkih promjena na ovim prostorima, ali je i sama  doživjela raznorazne promjene, međutim, tokom obnove, vodilo se računa da se ne naruši njen izgled.

“Zadnja promjena je bila 1910. godine, od te godine Župna crkva ima vanjski izgled koji je i do danas sačuvan, a što se tiče unutrašnjosti crkve, bijeljinska Župa nema sačuvanu foto dokumentaciju, pa se pretpostavlja da je imala sasvim drugačiji izgled unutar zidina”, objašnjava Andrej Lukanović, župnik Crkve Prečistog srca Marijina.

Sama crkva i vjernici ne mogu obezbijediti dovoljno novca za obnovu, pa se poslovi uspješno završavaju zahvaljujući donacijama.

“Mi imamo donatore iz cijelog svijeta. Novčana pomoć je stigla iz Zavoda za štititu spomenika i kulture BiH, zatim, crkvene organizacije iz Evrope”, rekao je Lukanović.

S obzirom na to da bijeljinska župa broji jako mali broj vjernika, sam vjerski život znatno se razlikuje, u odnosu na ostale županije u Bosni i Hercegovini. 

“Ovi ljudi ovdje su uz crkvu i za crkvu, za razliku od mjesta gdje su možda i brojniji. Bijeljinska župa broji stotinjak vjernika koji redovno dolaze na Svete mise”, istakao je Lukanović.

Ove godine je planirana i posveta Župne crkve, 22. avgusta, kada inače bijeljinska župa proslavlja svog Patrona, uz prisustvo kardinala Vinka Puljića, međutim, zbog epidemiološke situacije u BiH, ova proslava biće odgođena za iduću godinu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

FOND PIO: Danas počinje isplata penzija za jul

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava da...

UZBUDLJIV VIKEND Fargo drži vrh u 3×3 ligi Srpske

Nikšićko pivo 3x3 liga Republike Srpske proteklog vikenda igrana je u tri grada Gradišci, Bijeljini i Laktašima, a...

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...