NOVITOVIĆ, RU CZ: Stručno tijelo će Vladi predlagati mjere za suzbijanje afričke kuge svinja

Datum:

Share post:

Republički štab za vanredne situacije će nakon proglašenja vanredne situacije u Bijeljini, Loparama i Ugljeviku uspostaviti stručno operativno tijelo koje će na osnovu stanja na terenu i ažuriranih podataka predlagati Vladi Republike Srpske naredne korake za suzbijanje širenja afričke kuge svinja, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora Republičke Uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Novitović je rekao da će Vlada Republike Srpske, na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije, znajući koje zemljište je u državnom vlasništvu, donijeti odluke na kojim mjestima će biti jame za ukop eutanaziranih životinja.

“To je prva mjera, da nećemo imati jednu jamu ili demonstracije građana koji zabranjuju prevoz životinjskih leševa, da ćemo imati u svakom trenutku dostupne jame, a ne da se čeka po nekoliko dana”, naveo je Novitović.

On je naglasio da Republika Srpska ima kapacitet da budu obeštećeni svi građani na čijim poljoprivrednim gazdinstvima budu eutanazirane životinje, ali i napomenuo da je borba sa afričkom kugom svinja dugotrajan proces u kojem se ne smije dozvoliti da se iz ekonomskog, ode u druge probleme.

Novitović je rekao da Republička uprava civilne zaštite od prvog dana pojavljivanja bolesti apeluje na uspostavljanje saradnje, te naglasio da će, ukoliko ta saradnja u narednom periodu ne bude na zadovoljavajućem nivou, Vlada Srpske, na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije, donositi naredbe koje će biti obavezujuće za sve u sistemu zaštite i spasavanja.

On je ocijenio da je zbog nerada gradske administracije u Bijeljini od jednog problema napravljeno više njih.

“Mi smo iz situacije da smo imali ugrožene živote životinja i zaraznu bolest životinja, čija posljedica može biti samo ekonomska šteta, došli, zbog neodgovornog i nekvalitetnog djelovanja Gradske uprave, do toga da sada imamo dva dodatna problema, a to su ugroženi i građani i njihovo zdravlje, kao i životna sredina”, naveo je Novitović.

On je ukazao da veliki broj uginulih životinja nije zakopan, kao i da nije izvršena asanacija terena, što je na temperaturama iznad 30 stepeni Celzijusovih izvor zaraze koja može ugroziti život i zdravlje ljudi, te životnu sredinu.

Novitović je rekao da je cilj Republičke uprave civilne zaštite bio da se jedan problem ograniči i da njeni pripadnici aktivno učestvuju u rješavanju problema sa afričkom kugom svinja.

On je dodao da je vanredna situacija proglašena nakon analize stanja na terenu, kao i da je stanje u Bijeljini, Loparama i Ugljeviku praćeno više od 15 dana unazad.

Novitović je napomenuo da proglašenje vanredne situacije na ovom području nije mjera politizovanja, već mjera objedinjenog i sinhronizovanog djelovanja svih u sistemu zaštite i spasavanja.

Novitović je podsjetio da od sada mjerama na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije upravlja Vlada Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske proglasila je danas vanrednu situaciju za područje grada Bijeljina i opština Lopare i Ugljevik zbog pojave i širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja.  

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PUCANJ KOJIM JE POČEO RAT: Dan kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović

Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog...

Danas je praznik Svetog Teodora Tirona

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika. Riječ "tiron" znači...

BIJELJINA: Novo rukovodstvo mladih NPS – Katarina Stević, Bojan Perić i Teodora Pavlović (foto)

Sinoć je u Bijeljini održan izbor rukovodstva Aktiva mladih Narodne partije Srpske. Dosadašnji predstavnici AM su se zahvalili na...

TRIVIĆEVA: Stanivuković je “Dodikov čovjek”, biću kandidat za gradonačelnika Banja Luke

“Očekujem podršku opozicije, biću kandidat za gradonačelnika” Trivićeva ponovila da je Stanivuković “Dodikov čovjek” Ostajem pri stavu da ću...