Novinari podržali kolegu Nikolu Moraču

Datum:

Share post:

Brojni novinari iz Banjaluke okupili su se danas na Trgu Krajine u ovom gradu kako bi pružili podršku kolegi Nikoli Morači, te izrazili nezadovoljstvo zbog načina na koji je novinar „Euroblica“ saslušan u Policijskoj upravi Banjaluka.

Morača je saslušan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo poveda tajnosti postupka, a u vezi sa tekstom o slučaju silovanja 18-godišnjakinje, koje je nedavno prijavljeno u Banjaluci za šta je osumnjičen M. K. (19).

Predsjednik kluba novinara Banjaluka, Siniša Vukelić rekao je da je policija iskoristila institucionalnu nadmoć da prisili Moraču da navodno dobrovoljno preda svoj telefon.

– Prisiljavanje novinara da otkrije izvor je neprimjereno demokratskim društvima. Policija dobro zna da novinar mora otkriti izvor kada je u pitanju ubistvo, što u ovom slučaju nema govora – rekao je Vukelić.

Morača o hapšenju: Sve je bilo kao u filmu

– Sve je počelo noć prije, kada sam dobio informaciju od meni jako dobrih ljudi da me policija traži na njihovim adresama – rekao je Morača, na današnjem skupu podrške.

On je naglasio da je sve je izgledalo kao u filmu.

– Obavijestio sam urednika da me traže, pa me je onda on nakon sat vremena obavijestio i da su me tražili u redakciji. To je bilo pola devet naveče, tražili su me jer me kao nisu mogli naći tamo gdje živim – dodao je on.

On je rekao da su znali i zahvaljujući broju telefona gdje se nalazi, te je odlučio da se sam javi.

– Otišao sam kod advokata i nas dvojica smo oko 10 otišli u policiju. Otišli smo u sektor za krvne i seksualne delikte. Pitali su me razna pitanja, kako to i ide. I sve je bilo u redu do momenta kada su me pitali ko mi je izvor u tekstu. Rekli su mi da ću imati status svjedoka – rekao je Morača.

Morača je rekao da neće otkriti izvore, jer kad bi to uradio više se ne bi bavio novinarstvom.

– Tada se totalno mijenja priča, oni ulaze i izlaze, nose neke papire. Zove me Trkulja, glavni i odgovorni urednik, ja se pokušavam javiti na telefon, a tada mi se oduzima telefon i izdaje naredba o oduzimanju telefona. Advokat i ja se hvatamo za glavu, pitamo šta se dešava, oko čega se vodi istraga. Uglavnom, osumnjičen sam za krivično djelo 337 Odavanje službene tajne – ističe on.

– Ja pitam ko je odavao, jer pratim crnu hroniku 20 godina, jer kad se slučaj proglasi službenom tajnom, onda se tu ne smije ni prići. Ne znam ko je ovo proglasio službenom tajnom. Policija navodi da može institucija, dobro, to je njihovo – dodaje Morača.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MINISTAR NEŠIĆ: BiH i EUROPOL počeli zvaničnu saradnju – veliki korak približavanja BiH i EU

BiH konačno počela zvaničnu saradnju sa EUROPOL-om Bosna i Hercegovina počela operativnu saradnju sa EUROPOL-om; biće otvorena kancelarija Kontakt...

Kvadrat stana znatno poskupio

Za samo godinu dana završeni i prodati novi stanovi u Banjaluci su po kvadratu poskupjeli za čak 1.143...

Grad Bijeljina učesnik programa Provođenje Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja

Grad Bijeljina je izabran da, kao jedan od osam opština i gradova i tri kantona, učestvuje u programu...

MINISTAR BUKEJLOVIĆ: Kleveta i neovlašteno prikazivanje kažnjavaće se novčano ili zatvorom

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje...