Novi saziv Narodne skupštine RS koštaće 40 miliona KM

Datum:

Share post:

– Poslanička plata, bez naknada, i do 2.600 KM
– CCI: Poslanici privilegovani. Uz minuli rad, prosječna plata profesionalnog poslanika oko 3.000 KM
 
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), čiji će desti saziv biti konstituisan danas, potrošiće u idućem mandatu više od 40 miliona maraka, a prosječna zarada svakog poslanika za taj period iznosiće oko 100.000 KM. 
U Nacrtu budžeta Republike Srpske za 2019. godinu predviđeno je da Narodna skupština RS raspolaže sa 10,5 miliona maraka, što je za četiri odsto više nego ove godine (10,1 milion KM).
 
Najveći rast troškova, i to za 26 odsto, predviđen je na poziciji rashoda za smještaj skupštinskih poslanika. Ove godine za te namjene bilo je izdvojeno 293.000 KM, dok će iduće godine za smještaj poslanika biti potrošeno 370.000 KM.
 
Za vrijeme zasijedanja i zvaničnih sastanaka, pored smještaja, poslanici imaju obezbijeđene i obroke. Sve privilegije koje imaju nisu dovoljne, pa će poslanici dobijati i visoke plate.
Plata profesionalnih poslanika, odnosno onih koji će biti zaposleni u Narodnoj skupštini u punom kapacitetu iznosiće oko 2.580 KM, bez minulog rada. Ako je poslanik šef kluba poslanika plata mu se uvećava za 383 KM, a ako je zamjenik šefa kluba poslanika uvećava se za 128 KM. Ako je poslanik predsjednik radnog tijela uvećava mu se plata za 255 KM.
Naknada koju primaju poslanici koji nisu zaposleni u NSRS iznosi 70 odsto osnovne plate profesionalnih poslanika, odnosno oko 1.800 KM, a ako obavljaju dodatne poslove naknada im se uvećava za iste iznose kao profesionalnim poslanicima.
 
Tako za jedan mandat poslanik u prosjeku inkasira oko 100.000 KM što potvrđuju i iznosi koje su u prethodnom mandatu zaradili poslanici, a koji su se kretali od 78.500 KM do 130.000 KM.
 
U Nacrtu budžeta za 2019, na poziciji bruto naknade poslanika, u idućoj godini namijenjeno je isto koliko i ove godine, 1,1 milion KM, dok je za bruto plate svih zaposlenih u parlamentu, među kojima su i profesionalni poslanici, biti izdvojeno 6,5 miliona KM. To je pet odsto više nego ove godine kada je za plate zaposlenih bilo predviđeno 6,1 milion KM.
Pored plata koje će poslanici primati, poslanički klubovi dobijaju i grant od pola miliona maraka. Toliko su imali i u budžetu za ovu godinu.
 
U Centrima civilnih inicijativa (CCI) koji vrše monitorig rada Narodne skupštine RS navode da su poslanici zaista privilegovani u odnosu na građane koje zastupaju.
Uz minuli rad, može se reći da je prosječna plata profesionalnog poslanika oko 3.000 KM. Značajno je istaći da poslanici koji primaju naknadu, paušal, neometano na svojim profesionalnim radnim mjestima primaju punu platu, pa većina poslanika koja nije profesinalizovala svoj status, zapravo ostvaruje dupla primanja“, istakli su u CCI.
U nastavku su planirani troškovi Narodne skupštine RS u 2019. godini.
 
Izvor: Capital.ba
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Predivno veče u Dvorovima uz bogat kulturno-umjetnički program (foto)

U Svetosavskom domu u okviru Hrama svetog velikomučenika Prokopija u Dvorovima obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika.Učestvovali su bivši...

Bijeljinski bend „Plan B“ – prepoznatljiv u gradu po svom muzičkom repertoaru i žurkama koje prave na privatnim slavljima (video)

Muzički sastav “Plan B” jedan je od bijeljinskih lokalnih bendova koji je postao prepoznatljiv u gradu po svom...

Uskoro saobraćajni znakovi „divljač na putu“ na svim rizičnim lokacijama u Srpskoj

Lovački savez Republike Srpske obavještava korisnike lovišta u Republici Srpskoj da će u narednom periodu biti intenzivirane aktivnosti...

Dnevni horoskop za 23. februar

OVAN POSAO: Stekli ste utisak da imate neprijatelja ili da je konkurencija uspešnija. Lav i Strelac će vam iskreno...