Nikola Jović Kuja iz Dvorova je fudbal počeo igrati odmah po završetku drugog svjetskog rata skupa sa svojim vršnjacima u to vrijeme na merajama i raznim pogodnim prostorima, kasnije na pravim travnatim terenima.

Fudbal vezan za radnu akciiju

Konačnu preokupaciju fudbalom je doživio na radnoj akciji izgradnje hidrelektrane na Neretvi, gdje je bio kao sedamnaestogodišnjak, a najviše ga je privlačilo mjesto golmana pa je uglavnom na početku karijere bio golman.

U to vrjeme golmani su imali specifičan stil odbrana, bez parada i drugih caka koje su došle tek kasnije, ali ipak Nikola je bio za to vrjeme dobar golman sa dobrim degažmanom.

-Nikola je član i prve generacije  FK “Proleter“ Dvorovi koji su započeli prvo organizovano prvenstvo brčanskog Sreza grupa Bijeljina ali tada već kao igrač na prostoru beka jer je njegovo mjesto golmana zauzeo Sklavko Vasić Vasa. I na tom mjestu beka, Nikola pruža dobre partije i izrasta u vrsnog igrača tog vremena bez koga je bilo nezamisliva postava Proletera, priča Vladan Simeunović, istoričar FK “Proleter“ iz Dvorova.

Simeunović podsjeća da se još u navijačkim krugovima Dvorova prepričavaju neke njegove bravure i igre, te da je po završetku fudbalske karijere Nikola nastavio sa društvenim radom u fusdbalskom klubu kao i da mu je poslednja funkcija koju je obavljao u klubu je bila “Član Organizacionog odbora  proslave sedamdeset godina kluba“.

Nikola Jović Kuja (1933-2003), stoji, zadnji desno (foto, Dvorovi, 1961. godina)

“Šta je Obrljani, mene je Komitet poslao u Obarsku da vam donesem loptu i pokažem kako se igra“

Ima jedna zanimljiva  priča o Nikoli koja se dešavala krajem devedesetih godina ovog vijeka.

-Igrana je utakmica u Dvorovima sa ekipom FK “Mladost“ Velika Obarska, koja je u toj utakmici bila bolja i pobijedila. Tribine stadiona su bile pune i bilo je dosta gledalaca iz Obarske koji su navijali i peckali domaću publiku. Nikola, iznerviran zbog loše igre, ustaje i okreće se gostujućim gledaocima i kaže: “Šta je Obrljani, mene je Komitet Saveza komunista 1950. godine poslao u Obarsku, skupa sa Milanom Rebrom, da vam donesem loptu i pokažem kako se igra“. Nastao je mali tajac, a onda salve smijeha i komentara, naravno pozitivnih, ali utakmica je ipak izgubljena, kaže Simeunović.

Simeunović na kraju ističe da je za sve zasluge koje je ostvario u fudbalu, NIKOLA JOVIĆ od 1979. godine nosilac “SREBRNE PLAKETE FK “PROLETER“ DVOROVI“.

Nikola je sahranjen na lokalnom groblju u Dvorovima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: sportdesavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име