Vrijeme je novogodišnjih i božićnih praznika, te smo tim povodom razgovarali sa predsjednikom srpskim delegatom u Domu naroda PS BiH Želimirom Neškovićem o njegovim utiscima o 2023. godini.

Kakva je, po Vašoj ocjeni, bila 2023. godina za Bijeljinu i Semberiju?

U 2023. godini u Bijeljini odnosno Semberiji posebno se ističu dva događaja koji su uticali na to da se ova godina za Bijeljinu i Semberiju može ocjeniti kao jedna od težih.

U Semberiji je ove godine došlo do masovne pojave oboljenja svinja od afričke svinjske kuge. Prema podacima Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice eutanazirano je blizu 40.000 svinja odnosno oko dvije trećine svinjskog fonda Semberije.

Svinjska kuga je nanijela velike štete i posledice po proizvođače ove stoke, a i za lokalnu zajednicu nastao je veliki  poremećaj  na tržištu koji je doveo do velikog rasta cijena, što nije moguće u kraćem periodu potpuno sanirati.   

Drugi događaj koji se ističe je pokušaj opoziva Gradonačelnika Grada Bijeljina koji nije uspio.

Zbog neslaganja i suprotnosti politika između skupštinske većine u Skupštini Grada Bijeljina i Gradonačelnika Grada Bijeljina bilo je povremenih dužih i kraćih zastoja u radu Skupštine Grada Bijeljina što se negativno odrazilo na realizaciju infrastrukturnih i drugih planiranih projekata, a posledice su trpili svi građani Semberije.

Po čemu ćete je pamtiti?
Ono po čemu ću ja pamtiti 2023. godinu nije vezano za Semberiju i Majevicu već za političku krizu koju imamo u Bosni i Hrecegovini.

Veliku zabrinutost kod mene su izazvali pojedini postupci i odluke Suda BiH i Kristijana Šmita, koji nije visoki Prestavnik U BiH , a te odluke imaju za cilj oduzimanje imovine od Republike Srpske što bi u krajnjem moglo dovesti u pitanje funkcionisanja institucija pa i postojanje Republike Srpske. 

Mislim da će odluke i zakoni koje je donijela Narodna Skupština Republike Srpske onemogućiti navedene namjere oduzimanja imovine od Republike Srpske a isto to će biti spriječeno i od strane srpskih  poslanika i delegata u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nema potrebe ponavljati da je pitanje imovine u BiH riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom odnosno Ustavom BiH kojim je jasno regulisano da imovina u BiH pripada entitetima.

Šta biste najradije zaboravili iz godine za nama?
Tokom 2023. godine obavljajući funkciju delegata u Domu naroda PS BiH imao sam priliku da se nađem u raznim situacijama od kojih nisu sve bile baš prijatne i normalne.

Posebno bih istakao slučaj koji nije bio baš prijatan a odnosi se na to da je moj Prijedlog zakona o ustavnom sudu BiH, koji pored ostalog predviđa zamjenu stranih sudija domaćim, odbačen na način da je grubo prekršen Poslovnik o radu Doma naroda, tako što je onemogućeno da se navedeni zakon po hitnoj  proceduri uvrsti u dnevni red sjednice Doma naroda od 28.08.2023. godine.

Da ne obrazlažem odredbe Poslovnika o radu Doma naroda, ukratko ću reći da se radi o tome da kada ovlašteni predlagač zahtijeva da se njegov prijedlog zakona razmatra po hitnoj proceduri  onda taj prijedlog postaje obavezna tačka dnevnog reda i ne glasa se o tome dali će se uvrstiti u dnevni red sjednice ili ne.

Pošto je moj prijedlog odbijen i nije dozvoljena mogućnost da se o istom uopšte raspravlja osjećao sam se neprijatno jer nisam imao podršku drugih delegata, čak ni odgovarajuću podršku 4 delegata SNSD-a iz reda kluba Srba u Domu naroda,  iako su svi bili svjesni da se Poslovnik neosnovano i namjerno krši kao i moja prava kao delegata.

Iako bi volio da zaboravim ovaj slučaj ja neću odustati da se i dalje borim i zalažem za to da se Zakon o ustavnom sudu BiH usvoji i da u istom više nema stranih sudija, kako ovaj sud koji sada u svom sastavu ima strance nebi mogao dalje donositi odluke na štetu samo Republike Srpaske.

Šta ste sve uradili u ovoj godini i na šta ste najponosniji?
Mnogo je aktivnosti kojima sam se bavio u svom profesionalnom i političkom radu u ovoj godini.

Ne želim ništa posebno isticati čime bih se ponosio. 

Najvažnija pitanja kojim sam se posvetio odnose se na moju inicijativu u Domu naroda PS BiH gdje sam predložio donošenje Zakona o ustavnom sudu BiH, zalaganje za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o PDV-u kojim je podignuta granica za ulazak privrednih subjkata i preduzetnika u sistem PDV-a sa 50.000,00 KM na 100.000,00 KM.

Djelovao sam i glasao protiv bilo kakvog daljeg prenošenja nadležnosti sa RS na BiH, štitio sam kad god je bilo potrebno vitalni nacionalni interes Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Pridržavao sam se zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske. U svojoj političkoj stranci izabran sam za potpredsjednika SDS-a.

Kakve su Vaše želje za 2024. godinu?
U 2024. godini želim nastaviti da se aktivno bavim svim obavezama koje imam kao delegat u Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH, stranačkim pitanjima u SDS-u a i drugim aktivnostima u svojoj lokalnoj zajednici. Pogotovo što smo već ušli u izbornu godinu, pa će moje aktivnosti biti intenzivnije.

Želio bih da što prije prestane rat u Ukrajini i na Bliskom istoku što bi se nadam se pozitivno odrazilo i na smanjenje unutrašnjih političkih neslaganja u BiH pa i pritisaka na Republiku srpsku koji dolaze iz dijela zapadnih zemalja i iz tzv. političkog Sarajeva.

Svojoj porodici kao i svim građanima opštine Lopare i Republike Srpske želim mnogo zdravlja i sreće u predstojećoj 2024. godini.

Vrijeme je praznika, ostaje više vremena za porodicu i drage ljude, kako ćete provesti novogodišnje praznike?
Novo godinu ću dočekati sa porodicom, kumovima i najbližom rodbinom i prijateljima a Božić kako se to tradicionalno proslavlja  u kući sa najužom porodicom. 

Posebnu radost i zadovoljstvo čini mi to što ću u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika nadam se imati više vremena da se posvetim porodici, a posebno svojoj maloj dječici Vuku i Ivi za koje inače nemam dovoljno vremena zbog zauzetosti radnim i drugim obavezama. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име