NEŠIĆ DNS: “Koji to član Ustava BiH kaže da je isključiva nadležnost BiH oblast zdravstva i da entiteti nemaju pravo na svoj Zakon o lijekovima“

Datum:

Share post:

“Ustavni sud BiH očekivano nastavlja praksu neustavnih i političkih odluka. Volio bih vidjeti obrazloženje koji to član Ustava BiH kaže da je isključiva nadležnost BiH oblast zdravstva i da entiteti nemaju pravo na svoj Zakon o lijekovima“, ocijenio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić, komentarišući odluku Ustavnog suda da privremeno van snage stavi Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

U članu III.1. Ustava BiH, podsjeća Nešić, eksplicitno je nabrojano 10 nadležnosti institucija BiH.

“Takođe, nigdje u Ustavu BiH ne piše da entiteti ne mogu u oblastima gdje su dijelom prenijeli nadležnost idalje uređivati ta pitanja na nivou entiteta, kao što ne piše da entiteti ne mogu povući svoju saglasnost za neki prenos nadležnosti. Sačekaćemo obrazloženje i odluku Ustavnog suda da vidimo kakvu su to pravnu vratolomiju ovaj put smislili, sprovodeći direktivu Kristijana Šmita“, kaže Nešić.

Od tumača Ustava BiH, prema njegovom mišljenju, Ustavni sud BiH se odmetnuo i pretvorio u ustavotvorca ili bolje rečeno ustavorušitelja, donoseći isključivo političke odluke protivne Ustavu BiH. 

TESTNA REKLAMA

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izrazio je žaljenje što vlast Republike Srpske nije posvetila dovoljno pažnje i nije lobirala za realizaciju za nju najznačajnijeg prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji glasi: odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

“Da sam ja bio član Predsjedništva BiH protekle četiri godine, svaki dan bi posvetio bar sat vremena za lobiranje da EU izvrši pritisak da se konačno riješimo stranih kadija koji su se pretvorili u ustavotvorce“, poručio je Nešić. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Borba za Petrovića u Bijeljini biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE

Zbijanje redova oko gradonačelnika Bijeljine: Borba za Petrovića biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE Skupštinska većina u Bijeljini, predvođena SNSD,...

VUČIĆ: Srbija mora da ide u pregovore o KiM inače će da bude zgažena

Srbija mora da ide u pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji inače će da bude zgažena, upozorio...

Gradonačelnik Bijeljine demantuje navode posljednjih pisanja i preformulacije revizorskih izvještaja

Povodom dijelova Izvještaja interne revizije o reviziji izvršenja budžeta Grada Bijeljina u 2022. godini a koji su se...

Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj, a rodom je iz naših krajeva! (foto)

RAD, DISCIPLINA I EDUKACIJA VAS UVEK DOVEDU NA TRON! Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj,...