NEŠIĆ DNS: “Koji to član Ustava BiH kaže da je isključiva nadležnost BiH oblast zdravstva i da entiteti nemaju pravo na svoj Zakon o lijekovima“

Datum:

Share post:

“Ustavni sud BiH očekivano nastavlja praksu neustavnih i političkih odluka. Volio bih vidjeti obrazloženje koji to član Ustava BiH kaže da je isključiva nadležnost BiH oblast zdravstva i da entiteti nemaju pravo na svoj Zakon o lijekovima“, ocijenio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić, komentarišući odluku Ustavnog suda da privremeno van snage stavi Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

U članu III.1. Ustava BiH, podsjeća Nešić, eksplicitno je nabrojano 10 nadležnosti institucija BiH.

“Takođe, nigdje u Ustavu BiH ne piše da entiteti ne mogu u oblastima gdje su dijelom prenijeli nadležnost idalje uređivati ta pitanja na nivou entiteta, kao što ne piše da entiteti ne mogu povući svoju saglasnost za neki prenos nadležnosti. Sačekaćemo obrazloženje i odluku Ustavnog suda da vidimo kakvu su to pravnu vratolomiju ovaj put smislili, sprovodeći direktivu Kristijana Šmita“, kaže Nešić.

Od tumača Ustava BiH, prema njegovom mišljenju, Ustavni sud BiH se odmetnuo i pretvorio u ustavotvorca ili bolje rečeno ustavorušitelja, donoseći isključivo političke odluke protivne Ustavu BiH. 

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izrazio je žaljenje što vlast Republike Srpske nije posvetila dovoljno pažnje i nije lobirala za realizaciju za nju najznačajnijeg prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji glasi: odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

“Da sam ja bio član Predsjedništva BiH protekle četiri godine, svaki dan bi posvetio bar sat vremena za lobiranje da EU izvrši pritisak da se konačno riješimo stranih kadija koji su se pretvorili u ustavotvorce“, poručio je Nešić. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...

Neškovićev Zakon o Ustavnom sudu BiH povod bošnjacima za blokadu Doma naroda PS BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je prije mjesec dana i nema naznaka da će u skorije...

Crvena zvezda za potvrdu titule, Partizan za produžetak sna

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće utakmicu u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. 173. izdanje fudbalske svetkovine...

SELAK: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića

Selak: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića Naš narod je u 20. vijeku dao ogroman doprinos...