NEŠIĆ: BAJKA O ŠMITU I NJEGOVIM VAZALIMA

Datum:

Share post:

Pretužno je da neko ko je želio da bude predsjednik Republike Srpske brani Izborni zakon BiH i daje mu primat nad Izbornim zakonom Republike Srpske. Priznajem da nisam iznenađen i da smo svjesni da Jelena Trivić navija da njen prijatelj Kristijan Šmit nametne Izborni zakon.

Ovo je rekao predsjednik DNS-a Nenad Nešić, komentarišući izjavu predsjednice NF-a Jelene Trivić u kojoj je odbacila donošenje novog Izbornog zakona Republike Srpske, ironično navodeći da od povrata nadležnosti nema ništa.

”Republika Srpska ima svoj Izborni zakon od 2002. godine, kao i svoju Izbornu komisiju. I ono što joj nije osporio ni nakaradni Ustavni sud BiH, osporava joj Jelena Trivić. Sramota! Ne sporim njeno pravo da mrzi Milorada Dodika, ali ne smije zbog te mržnje mrziti Republiku Srpsku i odricati se njenih ustavnih nadležnosti”, ističe Nešić.

Predsjednik DNS-a podsjeća Trivićevu, ali i Igora Crnatka iz PDP-a, da član 1.1. Izbornog zakona BiH doslovno kaže da se tim zakonom ”uređuju izbori za Predsjedništvo BiH i PS BiH, te opšti principi za ostale nivoe vlasti”.

”To znači da entiteti imaju punu nadležnost da donesu svoje izborne zakone za izbore za njihove institucije, kao i lokalni nivo vlasti, i s tim da se uvaže opšti principi iz Izbornog zakona BiH. To je potvrdio i Ustavni sud BiH, ali je Trivićevoj i Crnatku draži Izborni zakon BiH nego Republike Srpske. Oni do rješenja dolaze sa SDA, umjesto sa političkim partijama iz Republike Srpske, i onda se pitaju zašto stalno gube izbore. Gubite ih jer su vam draže partije iz Sarajeva i Kristijan Šmit od Republike Srpske”, kategoričan je Nešić.

Godinama slušamo, podsjeća on, da opozicija traži izmjene Izbornog zakona.

”Onda im ponudimo i skenere i video nadzor, i da zajedno sjednemo i napišemo zakon kakav njima odgovara, a oni kažu: ‘Nećemo, mi hoćemo Bakirov zakon na nivou BiH’. Pri tome, zakon koji su usvojili sa bošnjačkim partijama u Predstavničkom domu zadire u nadležnosti Republike Srpske i neustavan je, a primjena mu je od 2026. godine. Pa znate li šta hoćete, ili radite samo ono što vam stranci kažu, makar to bilo i u korist sopstvene štete? Prava i državotvorna opozicija, svuda u svijetu, sjedne za sto sa vlašću i bori se za Izborni zakon po svojoj mjeri, i ne šuruje sa strancima protiv svoje zemlje i svog naroda. Eto, Jelena može sa Šmitom na sjednicu PIK-a da dogovara Izborni zakon, ali ne može sa političkim partijama iz Republike Srpske. Kao Srbina, stid me njene sramote”, ističe lider DNS-a Nenad Nešić.

On izražava žaljenje što je dio opozicije u Republici Srpskoj toliko sujetan i toliko frustriran Dodikom, da su spremni ići protiv ustavnih nadležnosti Republike Srpske i urušavati je, očekujući da će nauditi Dodiku.

  ”Ne nanose oni štetu Dodiku, nego sebi i Republici Srpskoj. Dok je likova poput Trivićeve i Crnatka, Dodik se ne treba sekirati za vlast, jer naš narod je državotvoran narod i prepoznaje one koji rade protiv Republike Srpske”, zaključio je Nešić.

“Treba reći i da nam Šmit nameće, a Jelena Trivić želi neevropski zakon i način glasanja koji se primenjuje u Africi. Ima li većeg dokaza o tome da nas Šmit iz 21 vijeka gura u 19?

 Da priča bude kompletna kolonijalni gospodar sebi je našao i vazale! Srećom ta priča je bajka.”

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PUCANJ KOJIM JE POČEO RAT: Dan kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović

Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog...

Danas je praznik Svetog Teodora Tirona

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika. Riječ "tiron" znači...

BIJELJINA: Novo rukovodstvo mladih NPS – Katarina Stević, Bojan Perić i Teodora Pavlović (foto)

Sinoć je u Bijeljini održan izbor rukovodstva Aktiva mladih Narodne partije Srpske. Dosadašnji predstavnici AM su se zahvalili na...

TRIVIĆEVA: Stanivuković je “Dodikov čovjek”, biću kandidat za gradonačelnika Banja Luke

“Očekujem podršku opozicije, biću kandidat za gradonačelnika” Trivićeva ponovila da je Stanivuković “Dodikov čovjek” Ostajem pri stavu da ću...