NEREDI NA MAKSIMIRU Meč koji je nagovijestio rat (video)

Datum:

Share post:

Neodigrani meč na zagrebačkom “Maksimiru” bio je nagovještaj rata na ovim prostorima. Derbi utakmica fudbalske lige Jugoslavije između Dinama i Crvene zvezde iskorištena je za dodatno podizanje nacionalnih tenzija, a 30 godina nakon tog kobnog 13. maja i dalje se ne znaju neki detalji koji su doveli do žestokog sukoba na stadionu.

 

Naime, i dalje je nepoznato kako je došlo do prvih sukoba, te zašto tadašnja milicija nije bila bolje pripremljena za utakmicu. Takođe, i dalje se nagađa da li je ograda na sjevernoj tribini bila već ranije izrezana i oštećena kako bi navijači lakše ušli na teren.

Foto: machine head/YouTube/Screenshot

 

Učesnici tuče ističu da se i prije duela moglo naslutiti “da se nešto sprema” i da će biti nereda na utakmici. Tenzije su bile prevelike, a obje navijačke grupe su od starta krenule sa nacionalističkim parola u želji da isprovociraju drugu stranu.

Sukobi su počeli već dolaskom navijača Crvene zvezde u Zagreb. Eskalaciju su doživjeli na južnoj tribini kad su domaći navijači pokušali da dođu do zastava gostujućih navijača, pa su “Delije” zatim krenule na gornji dio južne tribine i tu je došlo do prvih tuča.

 

 

 

 

 
 
Zatim su na teren utrčali navijači Dinama “Bed blu Bojsi” sa sjeverne tribine i došlo je do žestokih sukoba sa milicijom, koja je tom prilikom koristila suzavac.

 

Zvonimir Boban je u sukobu udario policajca Refika Ahmetovića, zbog čega je kasnije kažnjen od Fudbalskog saveza Jugoslavije. Pokojni trener Dinama, a prije toga i banjalučkog Borca, Josip Kuže, uspio je da smiri strasti i spriječi dalje sukobe milicije i igrača.

Iako se dosta nagađalo o ulozi Željka Ražnatovića Arkana, na kasnijim snimcima je otkriveno da je on bio uz igrače Zvezde na terenu i da nije učestvovao u neredima, što je potvrdio tadašnji igrač, a kasnije predsjednik beogradskog kluba, Vladan Lukić.

 

Nakon velikih nereda situacija se ipak smirila, a gostujući navijači su sprovedeni iz Zagreba. U sukobima je, prema zvaničnim podacima, povrijeđeno 117 policajaca, te 67 navijača (ovdje se brojeni samo oni koji su zvanično tražili pomoć).

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Mladicu dužu od metar i težu od 10 kg u Drini ulovio iskusni ribar Simo Pokorni (foto,video)

U Zvorniku, na rijeci Drini ulovljen kapitalan primjerak mladice teže od deset kilograma i duža od metar. Zbog...

BOŠKO RADIĆ: Proizvodnja pšenice je neisplativa

Proizvodnja pšenice je neisplativa, kaže u ATV jutru Borško Radić, predsjednik Udruženja proljoprivrednika sela Semberije. Radić ističe da čekaju...

U toku sedmice oplemenjivanje prostora parka prijateljstva „Bijeljina – Langenhagen“ novim, zdravim biljnim vrstama (foto)

Redakciji portala Dešavanja u Bijeljini obratili su se građani sa informacijom da je Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i...

Odziv za skrining trbušne aorte premašio očekivanja – Besplatni pregledi u bijeljinskoj Bolnici i naredne sedmice (video)

Zbog ogromnog interesovanja građana za skrining preglede aneurizme trbušne aorte, preventivna akcija besplatnih ultrazvučnih pregleda produžava se i...