Neočišćeni dimnjaci glavni uzrok požara tokom jeseni i zime

Datum:

Share post:

Požari u dimnjacima u stambenim objektima tokom hladnih dana česta su pojava i samo u prošloj sezoni grijanja bilo ih je 63, rečeno je Srni u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Bijeljina.

Vatrogasci upozoravaju građane na neophodnost redovnog čišćenja dimnjaka i nekoliko puta godišnje.

Prema riječima zamjenika starješine Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina Dejana Balorde, svake godine građani su upozoreni na ovu neophodnost, na čišćenje dimnjaka i pravilnu pripremu za sezonu grijanja.

“Prošle godine imali smo u sezoni 63 intervencije, a građani se uprkos tome ne pridržavaju naših upozorenja i ne vode brigu o sopstvenoj sigurnosti”, rekao je Balorda Srni.

Iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina i ove godine upzoravaju građane da očiste dimnjake, da ih pripreme za sezonu grijanja, te da očiste i obezbijede peći.

“Zapaljivi materijal koji može lako da plane građani ne treba da drže blizu aparata za grijanje kako bi bili sigurniji, a i kako bismo mi imali što manje intervencija”, istakao je Balorda.

On je naveo da su u ovoj vatrogasnoj jedinici, iako je zima tek na pragu, već zabilježene ozbiljne intervencije vatrogasaca.

“Imali smo već nekoliko intervencija i na privrednim i na stambenim objektima, kao i na kontejnerima a zima još, praktično, nije ne počela”, rekao je Balorda, podsjećajući na nedavnu intervenciju na pilani “Erić” u Dazdarevu, gdje je brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno širenje požara, ali je pričinjena znatna materijalna šteta.

Vatrogasci podsjećaju da su pokazatelji da je došlo do požara dimnjaka karakterističan zvuk koji dolazi iz dimnjaka, veoma zagrijani zidovi, miris paleži i drugi.

Iz Vatrogasne jedinice naglašavaju da je u slučaju požara neophodno odmah ih pozvati na broj 123, prigušiti otvore za vazduh na ložištu i postepeo gasiti peć, nikad naglo sipati vodu jer bi para mogla da izazove opekotine i pucanje peći.

Izvor: www.ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Završen Sajam turizma u Beogradu – Bijeljina pokazala svoje turističke potencijale (foto)

U Beogradu je završem 45. Međunarodni sajam turizma na kojem je po prvi put ove godine Bijeljina imala...

Srpsku očekuje novi rast cijena polovnjaka

Zbog nedostatka novih automobila na tržištu, ali i zbog povećane potražnje za polovnim četvorotočkašima, a manje ponude, porasla...

Poljoprivrednicima u Srpskoj mehanizacija iz Bjelorusije

Tokom zvanične posjete Bjelorusiji, delegacija Republike Srpske, dogovorila je posebnu liniju podsticajnih sredstava poljoprivrednicima za nabavku traktora, mehanizacije...

NESTOROVIĆ: Dodik mi jeste pomogao, ali on nije rasturio pokret!

Predsjednik Srpske Milorad Dodik nam je otvorio oči i ukazao na to kakvi su nam ljudi u stranci,...