Sloveniju su zadesile katastrofalne poplave, vrh vodenog talasa rijeke Save sinoć je stigao do Zagreba, ali iz Civilne zaštite Republike Srpske poručuju da nema razloga za brigu.

Tvrde da mještani u RS uz obalu ove rijeke ne treba da strahuju od izlivanja.

– Pratimo vremenske prognoze, vodostaje i situaciju na terenu, i ne očekujemo izlivanje Save iz korita. Dakle, nema nikakve opasnosti za stanovništvo Srpske – kaže za Srpskainfo direktor Civilne zaštite RS, Milan Novitović.

Dodaje da su iznenađenja uvijek moguća i da ništa ne treba prepustiti slučaju, ali da je protočnost Save južno od Zagreba dobra.

– Situacija bi postala malo ozbiljnija ukoliko bi se iznenada pojačale padavine u Sloveniji i Hrvatskoj, ali prema vremenskoj prognozi to se ne očekuje. Za Hrvatsku i Sloveniju za danas se predviđa nešto hladnije vrijeme, ali bez jače kiše – rekao je Novitović.

Zabrinutost na sjeveru Srpske, naročito u Posavini, izazvale su slike iz Slovenije, gdje je za posljednja dva dana zbog poplava poginulo četvoro ljudi, na hiljade stanovnika je evakuisano, mnogi mostovi su porušeni, a pojedina mjesta su odsječna od ostataka svijeta.

Slovenački premijer Robert Golob je izjavio da je ova poplava najgora prirodna katastrofa u istoriji Slovenije i da su pričinjene štete od najmanje pola milijarde evra.

Sinoć su službe za zaštitu od poplava bile na nogama i u Zagrebu, gdje je otvoren kanal Odra, kako bi u njega otekao višak vode iz Save.

Rasteretni kanal Odra se aktivira jednom u nekoliko godina, samo kada je to zaista neophodno, da bi se spasao grad.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име