Nema novca za borački dodatak

Datum:

Share post:

Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske raspravljalo je o problematici sa kojoj je suočena ova organizacija, a akcenat je stavljen na pitanja boračko-invalidske zaštite. Prvi čovjek Predsjedništva BORS-a Duško Miletić rekao je da problem postoji i kod isplate osnovice za borački dodatak.

U Banjaluci je danas održana sjednica Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske. Razgovaralo se o aktuelnim pitanjima vezanim za boračko-invalidsku zaštitu, a bilo je riječi i o planovima za naredni period. Iz Predsjedništva Boračke organizacije potvrđeno je da će i ove godine biti obilježen Dan boraca i da će ta svečanost biti održana u Višegradu 14. februara.

Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske raspravljalo je o problematici sa kojoj je suočena ova organizacija, a akcenat je stavljen na pitanja boračko-invalidske zaštite. Prvi čovjek Predsjedništva BORS-a Duško Miletić rekao je da problem postoji i kod isplate osnovice za borački dodatak.

"Znate da je na snagu stupila uredba o boračkom dodatku, da je Ustavni sud oborio prethodnu uredbu, da se sada pravo po osnovu mjesečnog boračkog dodatka primjenjuje od prvog narednog mjeseca. To automatski znači uvođenje nekoliko hiljada korisnika u ovu godinu, kada je već budžet usvojen. Budžet je usvojen prošle godine i sada imamo primjenu ove uredbe", rekao je Miletić.

TESTNA REKLAMA

Da za ove namjene trenutno nema novca, Predsjedništvu BORS potvrđeno je i iz resornog ministarstva. Međutim, Miletić ipak očekuje da će u narednom periodu po pitanju uvećanja osnovice biti razgovora i sa predsjednikom Vlade RS. Očekuje da bi se to moglo ostvariti kroz rebalans budžeta. 

Na dnevnom redu Vlade RS, u martu bi trebalo da se nađe i pitanje Uredbe o stambenom zbrinjavanju.

"Takođe, danas smo upoznali članove Predsjedništva o nacrtu zakona o socijalnom stanovanju, gdje vidimo šansu i ostalih kategorija koje nisu obuhvaćene Uredbnom o stambenom zbrinjavanju, prije svega invalida iznad četvrte kategorije i demobilisanih boraca. Naravno po kriterijumu koji propisuje taj zakon", kazao je Miletić.

Ono što Miletić ne zna, jeste koliko boraca i ratnih invalida u ovom trenutku čeka na stambeno zbrinjavanje.

Prema njegovim riječima odgovor se može potražiti onog trenutka kada uredba bude raspisana, nakon čega se svi koji ispunjavaju potrebne uslove mogu prijaviti za zbrinjavanje putem konkurse komisije.

Program stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija u Republici Srpskoj je počeo prije skoro 20 godina, a posljednji konkurs je Vlada objavila prije 10 godina. Do sada je stambeno zbrinuto 8.274 korisnika, na šta je potrošeno više od 150 miliona KM.

Prema procjenama Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS na zbrinjavanje čeka još oko 400 korisnika.

Izvor: rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...

AGRO SAVJET: Kako osušiti i čuvati origano

Sušenje origana nije zahtjevan postupak, ali je potrebno držati se određenih pravila sušenja. Origano je mediteranski začin intenzivnog mirisa...