Inspektorima Poreske uprave Republike Srpske ni ove godine nije manjkalo posla, pa su tako u prvih šest mjeseci ove godine obavili 1.894 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, a zbog utvrđenih nepravilnosti izdali su 711 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 2,91 milion maraka.

Prema njihovim podacima inspektori Poreske uprave Srpske su u tom periodu za sedam poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane rada.

Najviše izrečenih mjera zabrane obavljanja djelatnosti desilo se na području Područnog centra Istočno Sarajevo – tri.

Poređenjem sa istim periodom prošle godine može se vidjeti da je situacija malo bolja. Naime, u prvom polugodištu prošle godine izvršeno je 25 kontrola više nego sada, ali je izrečeno i 48 kazni više.

– Inspektori Poreske uprave Republike Srpske u prvih šest mjeseci 2023. godine izvršili su ukupno 1.919 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 759 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 3,09 miliona KM. Mjera zabrane obavljanja djelatnosti izrečena je kod 11 poreskih obveznika – podsjećaju iz Poreske uprave Srpske i dodaju da se tada najviše izrečenih mjera zabrane obavljanja djelatnosti desilo na području Područnog centra Doboj i Bijeljina – po tri.Predrag Mlinarević, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ističe da se najveći dio prekršaja ranije odnosio na neizdavanje računa u ugostiteljskom sektoru, što zbog izbjegavanja izdavanja računa sa jedne strane, kao i zbog neuređenosti segmenta usluga u trajanju.

– Naime, u ugostiteljstvu, naročito u hotelijerstvu, su se računi za pružene usluge vodili na sobu ili su izdavani po njihovom završetku u restoranima i kafićima. Međutim, registrovan je veliki broj slučajeva da su uslijed inspekcijskog nadzora kažnjavani ugostitelji u međuprostoru. Novim Zakonom o ugostiteljstvu predviđeno je izdavanje računa po završetku usluge. U međuvremenu se čeka dovršetak procesa fiskalizacije koji će omogućiti uvođenje potpunog reda u ovu oblast te osnovu za eliminisanje nelojalne konkurencije za one koji poštuju zakon – objašnjava Mlinarević.

Kako ističe, izmjenama zakona i završetkom fiskalizacije će se stvoriti pretpostavke za suzbijanje sive ekonomije gdje bi inspekcijski organi istinski kažnjavali one koji ne poštuju propise, a sami privrednici bili motivisani da ih poštuju.

– Tada bi kazne bile za stvarne propuste i sami privrednici ne bi mogli da se žale na nepovoljno okruženje – kaže Mlinarević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име