Neispravna vozila na drumovima Srpske kao tempirane bombe

Datum:

Share post:

Policija Srpske je za četiri mjeseca ove godine iz saobraćaja isključila 351 vozilo zbog tehničke neispravnosti, a prema riječima upućenih, drumovima krstari daleko više četvorotočkaša koji imaju neki kvar, čime se ugrožava bezbjednost.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, od januara do kraja aprila ove godine iz saobraćaja su isključena ukupno 983 vozila, od kojih 351 zbog tehničke neispravnosti.

Podaci MUP-a govore da su lani iz saobraćaja isključena 3.574 vozila, od čega 1.204 zbog tehničke neispravnosti. Godinu ranije, pokazuju podaci, policija je iz saobraćaja isključila 4.104 vozila, od kojih je 1.195 bilo zbog tehničke neispravnosti.

U MUP-u navode da se iz saobraćaja, između ostalog, isključuje vozilo koje nije registrovano ili nema propisane registarske tablice, dok se na vanredni tehnički pregled upućuje motorno i priključno vozilo za koje postoje osnovi sumnje u tehničku neispravnost, kao i ona koja su vidno oštećena u saobraćajnim nesrećama.

Stručnjak za bezbjednost saobraćaja Milenko Jaćimović kazao je za “Glas Srpske” da je prosječna starost vozila na putevima Srpske 16 i po godina.

– Srpska i FBiH imaju stariji vozni park u odnosu na zemlje okruženja. Razlog tome je ekonomska kriza koja je u posljednje vrijeme dovela do toga da građani kod automehaničara idu samo kad im vozilo stane – kazao je Jaćimović.

Dodao je da se vozila moraju redovno servisirati i održavati, posebno volan i kočnice.

– Kriza ne bi smjela biti opravdanje da se voze tehnički neispravna vozila, kojih, takođe, mnogo ima u ruralnim područjima i selima, gdje se voze auta u fazi raspadanja – rekao je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, tehnički neispravno vozilo na putu je isto kao oružje u rukama nesavjesnog lica.

Da se vozači često neodgovorno odnose prema vozilima ugrožavajući time bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, tvrdi i vlasnik jednog auto-servisa u Banjaluci Milorad Šindrak.

On je kazao da vlasnici vozila po pomoć uglavnom dolaze u pet do 12.

– Vozači ne bi na vrijeme došli kod automehaničara, nema tih para. Svi dođu samo kad moraju, eventualno neko kad ide na malo duži put dođe da prekontroliše vozilo, ali i takvih je sve manje – rekao je Šindrak.

Autobusi

U MUP-u RS ističu da se poseban akcenat stavlja na kontrolu autobusa i vozača prilikom organizovanja ekskurzija i izleta.

– Kontrola se vrši neposredno prije polaska na izlet ili ekskurziju, na zahtjev organizatora – škole i obavezno podrazumijeva kontrolu ispunjenosti uslova u pogledu tehničke ispravnosti vozila. Pored navedenih opštih uslova, za ovakvu vrstu prevoza propisano je da je na autobusu kojim se vrši povremeni organizovani vanlinijski prevoz djece predškolskog uzrasta, učenika i studenata obavezan vanredni tehnički pregled koji nije stariji od 15 dana u odnosu na vrijeme kretanja na taj put – naglasili su u MUP-u.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: U Banji Dvorovi otvorena II međunarodna likovna kolonija (foto)

Večeras je u restoranu hotela “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi svečano otvorena II međunarodna likovna kolonija u organizaciji...

SPKD „PROSVJETA“ IZ LOPARA NASTUPILO NA SMOTRI FOLKLORA U VOĆINU

NASTUP NA SMOTRI FOLKLORA U VOĆINU Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Lopara je učestvovalo na 12. Smotri...

U Zvečanu ima ranjenih, KFOR stoji ispred opštine

U današnjim sukobima u Zvečanu između pripadnika Kfora i srpskog naroda ima mnogo povređenih sa obe strane, javlja...

„KOSOVO JE SRCE SRBIJE“: Novak poslao moćnu poruku nakon meča (foto)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Rolan Garosa, a nakon pobjede protiv Aleksandara Kovačevića...