Neđeljko Neđo Panić – sinonim i LEGENDA bijeljinskog FK ''Proleter'' iz Dvorova

Datum:

Share post:

NEĐELJO NEĐO PANIĆ

Jedan od najvažnijih i najuspješnijih ljudi,u svakom  slučaju sinonim kluba, koji je zaslužan za postojanje i prosperitet FK ''Proleter'' iz Dvorova, kao njegov igrač, kapiten, trener ili predsjednik.

Jedan od aktera Programa za podizanje nivoa organizacije kluba krajem 1960. godine koja je klub vinula u visine fudbala tadašnje SFRJ a koja traje do dana današnjeg.

Rođen je u Dvorovima 1938. Godine.Fudbalom se počeo baviti kao učenik u Sarajevu 1953. Godine kao junior u FK ''Romanija'' i FK ''Željezničar'' iz Sarajeva. Kasnije, kao senior, igrao je za FK ''Radnički'' Vogošća, FK ''Zvijezda'' Gradačac i FK ''Proleter'' Dvorovi sve do 1970. Godine.

Te godine se, kao član fudbalske reprezentacije Semberije, oprašta od aktivnog igranja fudbala na utakmici protiv FK ''Westeros'' iz Švedske. Iste godine postaje trener u FK ''Proleter'' Dvorovi, koga u sezoni 1971/72 uvodi u viši rang tajkmičenja ''Sjeveroistočnu bosansku zonu'' tadašnji treći stepen fudbalske igre u SFRJ.

Bio je to najveći uspjeh kluba u istoriji postojanja od 1929. godine. Svoje trenersko znanje je dokazivao i u kasnijem vođenju mlađih kategorija fudbalskog kluba ''Proleter'' .Kasnije, zbog potrebe kluba, prihvata se i uloge predsjednika kluba na kojoj funkciji ostaje u prekidima sve do 2000. godine.

Za svoj rad u FK ''Proleter'' Dvorovi,o d kluba je dobio i tri priznanja koje klub dodjeljuje; srebrenu i zlatnu plaketu kao i ''Zlatnu značku sa poveljom'' za životno djelo u klubu.


 
Za doprinos u razvoju fudbala, a u povodu proslave 70 godina fudbala u BiH, 1978. godine dobija ''Zlatnu značku FS BiH'' kao zaslužni sportski radnik. Od SOFK Bijeljina dobio je i  ''Srebrnu medalju'' za razvoj fudbala u Semberiji.

U martu 1994.godine, izabran je za prvog predsjednika Područnog fudbalskog saveza Bijeljina i na toj funkciji ostaje sve do 1997. godine. U tom periodu, klubovi sa ovog područja, dominiraju u svim kategorijama takmičenja u Republici Srpskoj.

I u poznim godinama svog života, Neđeljko ne odustaje od fudbala pa je tako glavni protagonista i organizator tradicionalnog, druženja veterana FK ''Proleter'' Dvorovi, koje se organizuje svakog drugog vikenda u tekućoj godini kada se okupljaju veterani  koji su fudbal igrali u različitim generacijama FK ''Proleter'' Dvorovi.

Mora se napomenuti da je Neđeljko Panić, jedan od rijetkih/možda dva ili tri čovjeka/ koji se ostvario u svim aspektima rada u klubu (3 u 1), i grač,trener, predsjednik ili bolje rečeno (4 u 1) igrač, kapiten, trener, predsjednik.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BABALJ, SDS: Srpska bi Srbiji trebalo da bude ponos, a ne teret

"Republika Srpska bi Srbiji trebalo da bude ponos, a ne teret. Moje mišljenje je da je danas Srpska,...

UGLJEVIK: Perić i Lazić uručili novu opremu za FK „Budućnost“ iz Ravnog Polja (foto)

NOVA OPREMA ZA FK „BUDUĆNOST“ IZ RAVNOG POLjA Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić,  zajedno sa  predsjednikom  Skupštine opštine Zoranom...

ŽRK “RADNIK” IZ BIJELJINE KORAK BLIŽE TITULI

ŽRK "RADNIK"- ŽRK "BORAC" 30:29 (17:16) U derbiju kola 1.lige Republike Srpske za žene, koji je danas odigran u...

Episkop Fotije u Ugljevičkoj Obriježi: Duhovna radost Božjeg naroda

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da su post i molitva potrebni svima te da se treba...