NASTAVAK SUĐENJA u slučaju porodilje Svjetlane Đurović iz BIJELJINE

Datum:

Share post:

U Bijeljini je nastavljeno ročište u slučaju porodilje Svjetlane Đurović, kojoj je 2016. godine prilikom carskog reza u bolnici u Bijeljini ostavljena kompresa u trbušnoj duplji.

U nastavku suđenja Sanji Stevanović, ljekaru ginekologu, i Slađani Obradović, medicinskoj sestri, glavnoj instrumentarki, u Osnovnom sudu u Bijeljini, a koje optužnica tereti za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći pacijentkinji Svjetlani Đurović u čijoj trbušnoj duplji je nakon obavljenog carskog reza u avgustu 2016. godine ostala kompresa dužine oko dva metra, saslušan je sudski vještak Igor Hudić iz Tuzle, specijalista ginekologije i akušerstva, kojeg je angažovala odbrana optuženih.

Prigovor advokata Pojašnjavajući ukratko suštinu svog nalaza, doktor Hudić je istakao da savremeno akušerstvo više ne preporučuje i ne praktkuje upotrebu trbušne komprese prilikom obavljanja carskog reza, izuzev u ekstremnim slučajevima. – Glavni operator je dužan nakon operativnog zahvata izvršiti reviziju operativnog polja, dok glavna instrumentarka prije zatvaranja trbušne duplje vrši popis korištenog i nekorištenog materijala. Prva instrumentarka je najodgovornija za materijal. Ona nadzire, odnosno prati broj gaza i ono što je dala glavnom operatoru mora joj biti vraćeno. U ovom slučaju napravljena je serijska greška glavnog operatora, glavne instrumentarke te pomoćnika instrumentara. Ovdje je riječ o nepažnji. Naravno, ovo je više hipotetsko pitanje, jer decidnog odgovora nema. Mogli su biti umorni ukoliko su imali više operativnih zahvata toga dana. Glavni operator postavlja trbušnu kompresu, dok mu prvi asistent u svemu pomaže. To su neke minimalne radnje u cijelom postupku. Glavni operator je šef operativnog tima i odgovoran je za sve postupke koji se urade ili ne urade tokom operativnog zahvata – pojasnio je sudski vještak, doktor Igor Hudić.

Nakon prigovora branioca optužene Slađane Obradović, advokata Drage Višnjića na iskaz sudskog vještaka da on nije kompetentan da iznosi zaključak u svom pismenom nalazu o tome da najveću odgovornost ima glavni operator, kao i prva, odnosno glavna instrumentarka, koja nije prijavila pravo stanje materijala, sudski vještak Hudić je izjavio da je njegov zaključak proistekao iz operativnog nalaza u kome je navedeno da je „izvršena toaleta trbušne duplje i da je sve na broju“.

Članovi tima Vještak Hudić je izjavio da se svi članovi operativnog tima ponašaju kao „vojska u bolnici, da postoje činovi i hijerarhija, te da je odgovornost individualna“.

– Ovo je za sve nas mučna situacija. Tražio sam u svjetskoj i domaćoj literaturi da li postoji procent ovakvih slučajeva i nisam ga našao. Ukoliko se i navodi negdje da je kompresa bila duga dva metra, a negdje 1,20 metara, suštinski to ne mijenja ništa – bio je decidan vještak Hudić. U nastavku suđenja, koje je zakazano za 15. decembar, biće saslušani novi svjedoci i izvršena nova vještačenja.

Posljedice po zdravlje Branilac prvooptužene Sanje Stevanović, advokat Dejan Bogdanović pitao je sudskog vještaka bi li oštećena Svjetlana Đurović imala manje posljedice po zdravlje da je prihvatila uputu ljekara za hospitalizaciju u bolnici od 22. septembra 2016. godine, na šta je on odgovorio da pacijent sam odlučuje o tome, „jer mi smo bolnica, nismo zatvor“. Hipotetski, rekao je, posljedice po njeno zdravlje, kada je u pitanju procent invaliditeta, mogle bi biti manje da je četrdesetak dana ranije izvađena trbušna gaza iz njenog stomaka.  

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: avaz.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ljubiša Petrović pozvao Viškovića i ministre Minića i Košarca na razgovor u Bijeljini o otkupnoj cijeni pšenice

Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je uputio poziv predsjedniku Vlade Republike Srpske...

VODE SRPSKE: Upozorenje – Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka zbog najavljenih čestih padavina i lokalnih nepogoda

Saopštenje JU "Vode Srpske" prenosimo u cjelosti: "Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda do 12. juna se u cijeloj Republici...

GRADAŠČEVIĆ: Gradonačelnik Bijeljine se zahvalio na podršci – otkaz dobilo 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi (foto)

Povodom uručenja otkaza 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi Bijeljina, oglasio se i potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina i odbornika...

Petrović Vladi RS predao projekte i zahtjev za raspuštanje Skupštine Grada Bijeljina (foto)

Danas smo predali inicijativu za raspuštanje gradske skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog i sramnog referenduma koji je inicirala...