Vrijeme je novogodišnjih i božićnih praznika, te smo tim povodom razgovarali sa načelnikom opštine Ugljevik Vasilijem Perićem o njegovim utiscima o 2023. godini.

Svjedoci smo stanja na, kako bih rekao, planetarnom planu. Na sceni je velika kriza, izazvana teškim, dramatičnim i, po svemu velikim sukobima. I to je, prirodno, kao uvijek kroz istoriju, ostavilo i ostavlja trag i kod nas, što se, pored ostalog, odnosi i na porast cijena, onoga što najviše pogađa svakoga od nas.

Ovako intervju započinje  diplomirani ekonomista Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik, odgovarajući na pitanje kakva je bila godina iza nas.

„Mogu slobodno da kažem da je 2023 godina bila izazovna godina, da upotrijebim i riječ teška za ove naše prostore. Uz sve nedaće, suočili smo se sa elementarnim nepogodama koje su zahvatile našu opštinu. Bujične vode su u jednom periodu ostavile u jednom dijelu, podmajevički kraj bez puta nekoliko naselja, što je bilo jako teško, pa i mučno. Imali smo kišni period koji je uticao na poljoprivrednu proizvodnju, a u julu nam se dogodila, da zlo bude veće,  i svinjska kuga.  Eutanazirano je više od 2.700 svinja.To je bio bukvalno masakr dobrog dijela stočnog fonda. O posljedicama i štetama suvišno je i da se naglašava. Ali, želim da istaknem da smo ipak uspjeli da zajedno, jedinstveno, mnoge od ovih problema brzo i efikasno riješimo, kako bi učinili život pristojnim i dostojnim čovjeka“, istakao je Perić za Dešavanja u Bijeljini.

Po čemu ćete pamtiti 2023. godinu?
Već sam rekao da je 2023 godina bila prilično teška, da smo se suočili sa svim problemima koje sam istakao.  A, ono što je veoma pozitivno jeste da smo zajedničkim snagama uspjeli da rješavamo probleme koji su bili pred nama.To je iskustvo, poruka i pouka da kada smo složni, vrijedni, posvećeni i dobronamjerni možemo da se suočimo sa najvećim mukama i izazovima.Zato bio ovu godinu, osim kao tešku, pamtio kao onu u kojoj je trijumfovala naša sloga i jedinstvo, ono što nam je, za sve, nasušna potreba.

Šta biste najradije zaboravili iz godine koja je iza nas?
Zaboravio bih nove teške događaje i elementarne nepogode, loše vrijeme koje nas je pratilo. Ako bih mogao da utičem da nam se više ne dešava sve ovo što se dešavalo sa stočnim fondom, svinjskom kugom. Sve bih zaboravio, osim valjanih iskustava za borbu i načine kako smo uspjeli da se izborimo, brinući o svakom našem čovjeku.

Šta ste sve uradili u prethodnoj godini i na šta ste najponosniji?
Uspjeli smo da nastavimo progres grada i čitavog kraja u svim oblastima, što je, na svakom koraku, i vidljivo i mjerljivo. Svaki korak naprijed, svaki iskorak je za ponos. Valjano izgrađujemo opštinu na radost svih naših stanovnika, u gradu i u selima. Suočili smo se sa problemima klizišta koji su nastali usljed eksploatacije uglja. Često kažem da Rudnik i termoelektrana sa sobom donose dosta dobrog, a svakako da ima i onog što je loše od eksproprijacije stanovništva, preseljavanja i nestanka cijelih seoskih područja. Imali smo problem pored klizišta i sa putevima, i u jednom momentu i sa vodosnabdijevanjem. Drago mi je da smo zajedno i organizovano uspjeli da riješimo sve ove probleme. Uspjeli smo da dio područja opštine koji je bio ugrožen elementarnim nepogodama, brzo i efikasno uspostavimo sve potrebne komunikacije sa našim stanovništvom. Bez pompe smo uspjeli da riješimo probleme koji su nastali sa pojavom svinjske kuge. Takođe smo riješili problem vodosnabdijevanja koji je bio ugrožen u dijelu opštine nastankom klizišta na RITE “Ugljevik“. Dičim se činjenicom da smo održali pozitivne trendove ulaganja, da gradimo infrastrukturne projekte, poznati smo i prepoznatljivi po tome što smo radili značajne projekte infrastrukture. Uspjeli smo da uradimo niz puteva u našim mjesnim zajednicama, da poboljšamo i uradimo dio javne rasvjete, rekonstruisali smo domove kao što je to u Mjesnoj zajednici Donje Zabrđe. Ulagali smo u poboljšanje vodosnabdijevanja. Posebno me raduje što smo održali cijenu vrtića koja iznosi 95 KM za cjelodnevni boravak djece na mjesečnom nivou. Izdvajamo i dalje određen novac za novorođenčad. Od naredne godine taj dio aktivnosti ćemo još više unaprijediti, na način da ćemo svim osnovcima dodijeliti besplatne udžbenike, stimulisaćemo prevez đaka kao i boravak djece koja pohađaju private vrtiće i igraonice. Ponosan sam na činjenicu da smo usljed svih problema održali pozitivne trendove razvoja.

Koje su Vaše želje za 2024. godinu?
Moja želja je da 2024 godina bude uspješna, bolja od 2023 godine. Želim da blagodet oseti svaki dom u našem gradu i kraju, svaki naš čovjek od namlađeg do najstarijeg. I sigurno je da će tako da bude. Za to ćemo da radimo i da se borimo. Na ličnom planu, želja mi je da se više družim sa ljudima, da i dalje osluškujem potrebe naših ljudi, da čujem od njih mudre ideje, savjete, pouke. Želja mi je, naravno, da  više vremena odvojim za porodicu i prijatelje, za svoje kćerke i unuka.

Vrijeme praznika, ostaje više vremena za porodicu i drage ljude, kako ćete provesti novogodišnje praznike?
Praznici  me, uvijek i iznova, raduju, vazda na drugačiji način, ali uvijek ljepši i nadam se da će tako da bude. Ovo su dani kada se spremamo da dočekamo Bogomladenca, kada treba da se posvetimo maksimalno svojim najbližima, ali i svim drugim ljudima. Drži me, Bogu hvala, snaga i psihička i fizička i ove dane, opet, darujem svima oko mene. Tako sam navikao. Kad vidim radosne oko sebe, onda sam ja presrećan. Od sreće nema boljeg odmora ni boljeg stanja duha, ali ona ne stiže na tacni i za nju treba da se potrudimo.

Sa novom godinom često idu i nove odluke, koja je vaša, na ličnom i privatnom planu?
Želim da još više pažnje i vremena odvojim za porodicu, prijatelje i svog unuka Jovana.Mislim da će mi to poći za rukom, a, s obzirom na kojoj sam narodnoj dužnosti, i svaki moj rad će, kao i do sada, biti dio mene i mog ličnog plana. Jer, zadovoljstvo su nove radne pobjede, novi korak u progresu i kraja i svih ovdašnjih ljudi, jer svi su oni postali, zaista, bez ikakve patetike, dio mene i mog života i rada. Drago mi je što to mnogi ljudi prepoznaju.

Perićeva novogodišnja čestitka
Dragi sugrađani, ulazeći u novu kalendarsku godinu, nastavljamo da radimo, gradimo i stvaramo za bolji život sadašnjih i budućih naših naraštaja, uz stalnu brigu, pažnju i podršku najvrijednijima, najboljima, najtalentovanijim sugrađanima, ali i najstarijim ljudima, koji su stvarali naš grad i kraj i sva dobra u njemu.

Želim vama, i vašim najmilijima, od sveg srca, dobro zdravlje, sreću, radost, nove uspjehe i blagodeti na svakom koraku.Duboko vjerujem da ćemo, s vjerom u našeg gospoda Boga, ostati i saborni i složni, čime možemo valjano da odgovorimo na svakojake izazove koje prati vrijeme današnje. Neka ovi praznici, svima vama, prođu u najdivnijem raspoloženju, koje će biti uvod u godinu novu i nastavak djelanja za još bolji Ugljevik i svako naše mjesto u svakom pogledu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име