NA STUB SRAMA sve koji na tuđoj muci zarađuju: ŽALBE BIJELJINACA na divljanje cijena u krizi

Datum:

Share post:

Iako je jedna od mjera Vlade RS da cijene moraju ostati na niovu od 5. marta, stanje na terenu nije tako. Nadležnoj inspekciji u Bijeljini sve više građana obraća se sa žalbama da su cijene prehrambenih i higijenskih artikala povećane.

 

Gradska tržišna inspekcija je prekršajnim nalozima do sada sankcionisala šest trgovinskih radnji i jednu parfimeriju kaznama od 200 do 1.000 KM zbog poskupljenja artikala i nepoštovanja odluke o radnom vremenu.

Bijeljinka Vanja Vukadin Gojković upozorava da pojedini trgovci ne poštuju odluku o zamrzavanju cijena, već koriste čak i vanrednu sitaciju da bi zaradili.

Šokirala se kada joj je prodavačica na Zelenoj pijaci za kilogram kupusa tražila tri KM.

– Obrazloženje da je taj kupus „hercegovački“ meni nije prihvatljivo. Semberija je odvajkada poznata po proizvodnji kupusa. Vrećicu plaćamo dvije marke, a sada za jednu glavicu treba da izdvojim od tri, pa i do deset KM. To je zaista bezobrazluk. Ne ulazim u to ni odakle je taj kupus nabavljen, ni koliko plaćen proizvođaču, ali zaista smatram da je ovo samo pokušaj da se beskrupulozno zaradi – upozorava ova Bijeljinka.

Inspekcija

Slučaj je prijavila inspekciji.

– Evidentirali su i obećali da će reagovati. Mislim da moraju preduzeti sve kako bi spriječili nekotrolisano divljanje cijena. Jer ako to dozvolimo, a imajući u vidu da većina naroda živi od skromnih primanja, virus korona nam neće biti jedini problem – kaže Vanja.

Smatra da bi trebalo sve one koji krše ovu odredbu staviti na takozvani „stub srama“, odnosno javno objaviti podatke o njima.

– Privrednici, a i poljoprivrednici će se suočiti sa brojnim problemima i treba ih razumjeti i podržati, ali uprkos tome, građani, odnosno kupci, ne bi trebalo da plate najveći ceh – ističe ova Bijeljinka.

U nadležnom Odjeljenju za inspekcije Grada Bijeljina kažu da im se dnevno obrati više desetina građana koji smatraju da su njihova potrošačka prava ugrožena.

Prodavali robu sa isteklim rokom

– Građani se, uglavnom, žale na cijene voća i povrća. Evidentirali smo porast cijena na Zelenoj pijaci i upozorili prodavce da ih prilagode aktuelnoj situaciji. Ukoliko to ne budu poštovali, preduzimaćemo i rigoroznije mjere. Imamo dosta i neosnovanih žalbi, ali i slučajeva u kojima građani s pravom reaguju. Tu postupamo u skladu sa svojim nadležnostima. Novčano smo kaznili šest trgovinskih radnji, a inspekcija za hranu je kaznila dva trgovinska lanca zbog prodaje robe sa isteklim rokovima – kaže načelnik Odjeljenja za inspekcije Grada Bijeljina Boban Jovičević.

Inspektori, naglašava on, preduzimaju i druge mjere.

– Obavezna mjera je i nošenje zaštitnih maski i rukavica. Zdravstvena inspekcija, po instrukciji Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja, izdala je do sada 50 rješenja za izolaciju građanima koji su ušli na teritoriju Bijeljine – ističe Jovičević.

U Bijeljini, osim prodavnica sa prehrambenom robom, a u skladu sa preporukama Vlade, rade građevinske firme i stovarišta, prodavnice stočne hrane, dostava hrane, automehaničarske radnje, vulkanizeri i praonice. Nadležna inspekcija redovno vrši i njihovu kontrolu. Do sada nije evidentiran ni jedan prekršaj.

Zdravstvene mjere

– Zdravstvena inspekcija je naložila mere detaljne dezinfekcije kako interne, tako i od strane firmi sa licencom, svim vrtićima, školama, domovima za stara lica, javnim institucijama, trgovinskim lancima, mesarama, ribarama, klaonicama, bankama i svim onim subjektima koji mogu da rade u skladu sa naredbom koja je na snazi – kaže načelnik Odeljenja za inspekcije Grada Bijeljina Boban Jovičević.

On ističe da su obavezali pomenute subjekte da se pridržavaju maksimalne higijene, da redukuju broj radnika, ali i da smanje broj klijenata i kupaca u svojim objektima.

Dešavanja u Bijeljina
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na pragu nove građevinske sezone kvadrat stana mogao bi da bude skuplji i do 20 odsto

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina...

Održana proširena sjednica GrO SNSD Bijeljina

Večeras je održana proširena sjednica GrO SNSD Bijeljina Kroz više diskusija u demokratskoj i pozitivnoj atmosferi, obrađeno je više...

KMF “Radnik MD Shop” u polufinalu Kupa BiH

KMF "Radnik MD Shop" u polufinalu Kupa BiH Izgleda da mostarska klima odgovara futsalerima iz Bijeljine. Večeras je KMF...

KABINET GRADONAČELNIKA: Bijeljinski fudbalski savez da izađe iz ofsajda! (foto)

Saopštenje za javnost Kabineta gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cjelosti: Opštinski fudbalski savez (OFS) Bijeljina nastavlja sa kabadahijskim ponašanjem, igrajući...