Na današnji dan 20. aprila 1889. godine rođen je vođa njemačkih nacista Adolf Hitler, tvorac najveće mašinerije masovnog zločina u istoriji. Uz podršku krupne buržoazije i revanšista željnih osvete za poraz Njemačke u Prvom svjetskom ratu i zahvaljujući popustljivim zapadnim demokratijama, iskoristio je materijalnu bijedu i nezadovoljstvo Nijemaca, nametnuo im se kao vođa i poveo u katastrofu i njih i čovječanstvo.

Istog dana, 1919. godine u Beogradu počeo osnivački kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, koja je 1920. godine, na kongresu u Vukovaru promijenila ime u Komunistička partija Jugoslavije.

 
Na današnji dan 1995. godine umro je srpski političar i pisac Milovan Đilas, „najpoznatiji disident komunističkog svijeta poslije Drugog svjetskog rata“. Od 1937. godine do 1954. godine bio je član najužeg rukovodstva Komunističke partije Jugoslavije i jedan od najbližih saradnika Josipa Broza, poslije rata i predsjednik Skupštine Jugoslavije. Odlukom Plenuma Centralnog komiteta KPJ u januaru 1954. godine smijenjen je sa svih funkcija poslije serije članaka objavljenih u „Borbi“ i označen kao „revizionista“. Ocijenjeno je da je u spornim tekstovima ispoljio stavove „koji sadrže tendenciju likvidiranja Komunističke partije kao idejno-politički vodeće klasne političke organizacije“ i pokazao da se „sve više udaljuje od revolucionarnih pozicija i približava pozicijama građanskog liberalizma“. 

Istog dana 1999. godine avioni NATO-a drugi dan uzastopno bombardovali Duvansku industriju u Nišu, najveću fabriku cigareta u Jugoslaviji. U prepunom Hramu Svetog Save u Beogradu liturgiju služili ruski patrijarh Aleksij Drugi i srpski patrijarh Pavle, poslije koje su se „Molitvom za mir“ obratili desetinama hiljada ljudi, okupljenih na platou ispred najveće beogradske crkve. Kragujevački korpus Vojske Jugoslavije saopštio da je u okolini Kragujevca Protivvazdušna odbrana oborila dva borbena aviona NATO-a.

Na današnji dan 2001. godine u mirovnu misiju UN u Istočnom Timoru sa Sarajevskog aerodroma otputovala prva grupa drugog kontingenta od devet policajaca iz BiH – četiri Bošnjaka, tri Srbina, po jedan Hrvat i po jedan iz reda ostalih naroda, uključujući i jednu ženu.U BiH počelo izdavanje novih bosanskohercegovačkih pasoša bez entitetskih oznaka.

Istog dana 2003. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da su članovi „zemunskog klana“ odgovorni za podmetanje eksploziva u krugu preduzeća „Difens roud“ na Surčinu i za otmicu vlasnika preduzeća „Verano motors“ Milije Babovića. 

Dok je 2004. godine Vlada Republike Srpske imenovala Milana Bogdanića za novog predsjednika Komisije za istraživanje događaja na području Srebrenice u vremenu od 10. do 19. jula 1995. godine, nakon što je dotadašnji predsjednik Marko Arsović podnio neopozivu ostavku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име