Na današnji dan 20. januara 1916. godine umro je srpski tipografski radnik Nedeljko Čabrinović, jedan od atentatora u Sarajevu 28. juna 1914. na austrougarskog prestolonasljednika nadvojvodu Franca Ferdinanda, što su Austro-Ugarska i Njemačka iskoristile da počnu Prvi svjetski rat.

Istog dana 1921. godine umro je srpski vojvoda Živojin Mišić, učesnik svih ratova Srbije od 1876. do 1918, jedan od najbriljantnijih vojskovođa Prvog svjetskog rata.  U srpsko-turskim ratovima od 1876. do 1878. uspješno je komandovao bataljonom, zatim odredom, istakavši se izuzetnom hrabrošću. Bataljonom je komandovao i u srpsko-turskom ratu 1885, a 1904. je penzionisan zbog sumnje da je neprijateljski raspoložen prema oficirima-zavjerenicima koji su 1903. ubili kralja Aleksandra Obrenovića.

Srpski vojvoda Petar Bojović umro je 1945. godine. Bojović je oslobodio Beograd 1918, ali je potom u gradu kojem je donio slobodu – voljom režima Josipa Broza, njegovog ratnog neprijatelja u Prvom svjetskom ratu – sahranjen bez ikakvih počasti. Kao pitomac Artiljerijske škole učestvovao je u srpsko-turskim ratovima od 1876. do 1878, a u srpsko-bugarskom ratu 1885. se istakao hrabrošću u borbama na Vrapči, Slivnici, u Dragomanskom tjesnacu, kod Pirota i Caribroda.

Bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović, 2003. godine isporučen je u Hag i smješten u pritvorsku jedinicu Tribunala u Ševeningenu.

Australijska policija 2006. godine uhapsila je Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, koga Hrvatska sumnjiči za ratne zločine.

Danas je Sveti Jovan, hrišćanski praznik poznat kod Srba kao Jovandan, krsna slava mnogih srpskih porodica. Crkva ga svetkuje kao najčasnijeg, posljednjeg proroka. Nazvan je Pretečom, jer se pojavio prije nego što je Isus Hristos počeo da priprema ljude za svoj dolazak, ali i Krstiteljem, jer je krstio Hrista na rijeci Jordan. Crkva ga ističe kao primjer čovjeka čvrste volje, odvažnosti i pravednosti.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име