NA DANAŠNJI DAN umro Kemal Monteno

Datum:

Share post:

Na današnji dan 21.januara 1925. godine Albanija je proglasila sebe republikom.

Istog dana, 1942. godine mađarski fašisti u Drugom svjetskom ratu u Novom Sadu proveli raciju i u naredna dva dana ubili i bacili u Dunav 1.300 novosadskih Jevreja, Srba i Roma.

Petar Krstić, srpski kompozitor, dirigent i muzički pedagog umro je 1957. godine na današnji dan. Krstić, koji se najviše inspirisao srpskom narodnom muzikom, završio je Konzervatorijum u Beču, bio direktor muzičkih škola „Stanković“ i „Mokranjac“ u Beogradu, kapelnik Narodnog pozorišta, šef Muzičkog odjeljenja Radio-Beograda, urednik „Muzičkog glasnika“.

Na današnji dan 1993. godine Hrvatska je napala južni dio Republike Srpske Krajine, a snage UN koje su je štitile napustile su položaje. Više stotina srpskih civila je ubijeno, a međunarodna zajednica je agresiju propratila mlakim reagovanjem.

Prvi oficiri Kosovskog zaštitnog korpusa 2000. godine položili su zakletvu u Prištini. KZK formiran transformacijom OVK-a koji je od 1996. vršio oružane napade na policijske stanice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na Kosovu, a tokom 1998. i 1999. ušao u otvoren sukob sa srpskim snagama bezbjednosti. Srbi sa Kosova odbili da uđu u KZK.

U bolnici “Rebro” u Zagrebu 2015. godine umro je Kemal Monteno, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjevača, kantautora i šansonijera. Njegove najljepše pjesme gradu su “Zemljo moja” i “Sarajevo, ljubavi moja”.

Autobus sa učenicima iz Mađarske 2017. godine udario je u stub na autoputu blizu Verone u Italiji i tom prilikom je smrtno stradalo 16 učenika od 14 do 18 godina. Povrijeđeno je 39 putnika. Učenici su bili na ekskurziji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Dnevni horoskop za 19.april

POVEZANE VIJESTI

Dnevni horoskop za 19.april

Ovan POSAO: Pokušajte da promenite dosadašnja uverenja u vezi sa autoritetom i kritikama. Teško se suočavate sa negativnim komentarima i...

PET MAGAZIN: Kako da znate da su dve mace ostvarile jaku vezu

Povezane mačke definišu se kao par mačaka koje su uspostavile blizak odnos jedna sa drugom. Neke povezane mačke...

Ni Japan više neće da trpi Apple-ov monopol

Nakon što je Evropska komisija primorala Apple da otvori iOS za eksterne prodavnice aplikacija u EU, izgleda da...

AGRO SAVJET: Vrijeme je da posadite jagode u saksije

Ljubitelji jagoda koji nemaju bašte ili dvorišta, mogu jagode za svoje potrebe da gaje i u saksijama kao...