NA DANAŠNJI DAN rođena Mira Alečković

Datum:

Share post:

Na današnji dan 2. februara 1908. godine umro srpski pisac Milovan Glišić, jedan od začetnika realizma u srpskoj književnosti. Studirao je u Beogradu tehniku i filozofiju, zatim uređivao novine i bavio se pozorišnom dramaturgijom. Napisao je tridesetak pripovijedaka, dvije komedije i prevodio je s francuskog i ruskog jezika, uključujući „Rat i mir“ Lava Tolstoja.

Istog dana 1924. godine rođena Mira Alečković, pjesnikinja, romansijer i dječiji pisac. Djela: zbirke pjesama „Tri proleća“, „Tragovi bez stopa“, „Noć ova poslednja“, pjesme za djecu „Podzemni heroji“, „Dani razigrani“, „Zvezdane balade“, „Poljana“, „Ljubavi je malo“, „Srebrni voz“, „Sanjalica“, „A ja rastem“, romani „Zašto grdiš reku“, „Zbogom, velika tajno“, „Jutro“, „Zatečena u ljubavi“.

Iste godine umro srpski pisac Aleksa Šantić, autor antologijskih pjesama „Ostajte ovdje“, „Emina“, „Veče na školju“. Pripadao je mostarskom krugu oko književnog lista „Zora“, koji je pokrenuo s Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem. U Mostaru je osnovao Srpsko pjevačko društvo „Gusle“. U vrijeme aneksione krize, izazvane 1908. godine austrougarskom okupacijom Bosne i Hercegovine, izbjegao je u Italiju, zatim je bio poslanik u Bosanskom saboru.

Na današnji dan 1964. godine umro srpski pisac, kritičar i prevodilac Milan Bogdanović, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Uređivao je list „Republika“ i časopise „Danas“, „Srpski književni glasnik“, „Književne novine“. Bio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Beogradu i predavač na Filozofskom fakultetu i Fakultetu likovnih umjetnosti. Cjelokupna njegova djela su objavljena u pet knjiga, pod nazivom „Stari i novi“.

TESTNA REKLAMA

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...