Na današnji dan rođen Jovan Dučić

Datum:

Share post:

Na današnji dan 17. februara 1871. godine rođen je srpski pisac i diplomata Jovan Dučić, član Srpske kraljevske akademije, čije je stvaralaštvo izuzetne versifikacije udarilo pečat srpskoj poeziji u prvoj polovini 20. vijeka.

Završio je učiteljsku školu u Somboru i bio učitelj u srpskim školama u Bosni i Hercegovini, poslije čega je studirao prava u Ženevi i Parizu, gdje je diplomirao.

Od 1912. do 1941. bio je diplomata kraljevina Srbije i Jugoslavije i ambasador u velikim evropskim gradovima. Zajedno s piscima Aleksom Šantićem i Svetozarom Ćorovićem, takođe istaknutim srpskim nacionalistima, u Mostaru je pokrenuo književni list „Zora“.

Već prvom pjesničkom zbirkom „Pjesme“ 1901. predstavio se kao nadahnut liričar obuzet temama bola i usamljenosti, ljubavi i smrti. U Drugom svjetskom ratu je među prvima javno ukazao na zločinačku prirodu ustaške Nezavisne Države Hrvatske i na genocid nad Srbima. Poslijeratna zvanična književna kritika prokazala ga je kao četnički opredijeljenog.

Osim pjesama, od kojih su neke neprolazne vrijednosti, pisao je prozu, putopise, eseje, studije.

Umro je 1943. u SAD i njegove kosti su počivale u državi Indijana do 22. oktobra 2000. godine, kada su prenesene u Trebinje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MRŠIĆ: 18. i 19. maja “I sajam ljepote i zdravlja” u Bijeljini – Novac od ulaznica biće proslijeđen Udruženju “GEA” (video)

U Bijeljini će 18. i 19. maja biti organizovan Prvi sajam ljepote i zdravlja u Hotelu "Drina". "Svi će...

DODIK: Srbija snažan oslonac Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srbija snažan oslonac Republici Srpskoj. Dodik je naveo da je...

Srpski jezik među težima jezicima za učenje

Iako ne postoji jednoglasan odgovor na to pitanje jedan od često citiranih izvora je Foreign service institute (FSI)...

VLADIMIR MILIĆEVIĆ – dvije decenije sinonim za odbojku u Bijeljini (foto)

U Bijeljinu je došao daleke 2000 godine iz Niša u kojem je igrao za OK "Niš". Uz jednu...