NA DANAŠNJI DAN POČELA BITKA NA KOŠARAMA – Simbol herojske odbrane otadžbine

Datum:

Share post:

Na današnji dan, 9. aprila 1999. godine otpočeo je napad na karaulu Košare. Bitka je trajala 67 dana, a poginulo je 108 pripadnika vojske i dobrovoljaca, čija je prosječna starost 25 godina.

Bitka na Košarama smatra se najvećom bitkom u novijoj srpskoj istoriji, u kojoj je znatno manji broj srpskih snaga branio svoju zemlju od terorista i njihovih pomagača.

Napad je počeo na Veliki petak, oko graničnog prelaza Raša Košares na granici Jugoslavije i Albanije. Cilj je bio da se presječe komunikacija između jedinica Vojske Jugoslavije u Prizrenu i Đakovici, te omogući kopnena invazija na KiM.

U borbama su učestvovali dijelovi 125. i 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, kao i elementi 63. i 72. Specijalne brigade.

TESTNA REKLAMA

Druga strana bila je višestruko brojnija. Teroriste OVK podržavala je albanska vojska i NATO avijacija.

U borbama, koje su trajale do 10. juna 1999. godine, učestvovalo je oko 1.500 pripadnika Vojske Jugoslavije.

Bili su potrebni nadljudski napori, ali borci sa Košara uspjeli su da spriječe teroriste u njihovim namjerama. Bitka na Košarama primjer je vojničke snage i hrabrosti, junačke odbrane i stradanja mladih vojnika za otadžbinu.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

„VIDI TV“ poklanja Bijeljini koncert Halida Bešlića (foto)

Viditv započinje promotivne aktivnosti u svrhu informisanja građana BiH o digitalizaciji TV signala zemaljskog emitovanja nacionalnih i lokalnih...

Direktor Garantnog fonda ne želi auto staro četiri godine

– Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar zamjenio je luksuzni automobil star četiri godine još luksuznijim, pod...

SNSD u Bijeljini održao sjednicu Gradskog odbora (foto)

Večeras (ponedjeljak, 05. decembar 2022.) je održana 6. sjednica GO SNSD Bijeljina na kojoj je usvojen Izvještaj Gradskog...

Gasovod IZGRAĐEN, a gas NE TEČE kroz Bijeljinu! ZAŠTO?

Gasovod izgrađen, a gas ne teče: Evo kada će Bijeljina moći da koristi plin Gasovod je još prije nekoliko...