NA DANAŠNJI DAN na sjeveru Albanije srušio se američki helikopter AH-64 tipa “apač“

Datum:

Share post:

Na današnji dan 5. maja 1945. godine Sovjetske trupe u Drugom svjetskom ratu ušle u mjesto Pinemunde, odakle su Nijemci ispaljivali rakete „fau 1“ i „fau 2“. Američke trupe su istog dana oslobodile njemački nacistički koncentracioni logor Mathauzen, u kojem su Nijemci tokom rata likvidirali 120.000 ljudi, uključujući 13.000 Jugoslovena.

Istog dana 1955. godine zapadni saveznici obnovili suverenitet Zapadne Njemačke i primili je u NATO pakt.

U Bonu 1990. godine počeli razgovori SSSR, SAD, Velike Britanije, Francuske i dvije njemačke države o ujedinjenju Njemačke.

Na današnji dan 1997. godine SAD deportovale u Jordan vođu islamske terorističke organizacije „Hamas“ Musu Mohameda Abu Marzuka pošto nisu uspjele da pronađu dovoljno dokaza da ga optuže za umiješanost u terorističke napade.

Istog dana 1999. godine na sjeveru Albanije srušio se američki helikopter AH-64 tipa „apač“ i oba pilota su poginula, a NATO pakt saopštio da se nesreća dogodila zbog kvara motora tokom „rutinske vježbe“.

Haški tribunal 2003. godine podigao je optužnice protiv bivših pripadnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj od 1991. godine do 1995. godine.

Komisija za provođenje istrage uzroka avionske nesreće, u kojoj je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski, 2004. godine objavila izvještaj u kojem se navodi da su proceduralne greške pilotske ekipe pri slijetanju na aerodrom u Mostaru dovele do pada aviona.

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Porter Gos 2006. godine podnio ostavku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini sutra OTVARANJE NOVE Angio sale u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ (foto)

Svečano otvaranje nove Angio sale u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina biće održano sutra u utorak, 16.04.2024. godine. Svečana...

VLADAJUĆA KOALICIJA U SRPSKOJ: CIK BiH neće provoditi izbore u Srpskoj – ide Izborni zakon RS

Lokalni izbori u Republici Srpskoj će se sprovesti po Izbornom zakonu Republike Srpske koji će biti usvojen na...

TRIVIĆEVA: Nećemo učestvovati na mitingu koji organizuje vlast!

„Narodni front neće učestvovati na mitingu koji je najavljen od strane vlasti Republike Srpske u četvrtak“, poručili su...

JEDINA BOLNICA U REPUBLICI SRPSKOJ SA STANDARDIMA ISO 9001 i 22301 (foto)

JZU Bolnici “Sveti Vračevi” Bijeljina danas su zvanično uručeni sertifikati standarda ISO 9001:2015 i ISO 22301:2019 od strane...