Srpska demokratska stranka (SDS) i gradonačelnik Mićo Mićić na današnji dan prije četiri godine izgubili su skupštinsku većinu u Bijeljini.

Tadašnji predsjednik Skupštine Dragan Đurđević, rekao je da je Mićić na sve načine pokušava da sa 15 odbornika uzurpira Skupštinu koja je uvijek do sada radila mirnim i umjerenim tempom i da napravi pometnju. On je tada istakao da je Mićić posljednjih 15 godina visoki funkcioner SDS-a i da je jedan od najbogatijih ljudi u Bijeljini, uz ocjenu da su građani finansirali Mićića.

Đurđević je tada iznio nove optužbe za „kriminal od 3,8 miliona KM kroz javna preduzeća u Bijeljini“, za koje je prozvao Mićića i njegove, kako ih je nazvao, pajtose.

Prema njegovim riječima, toliki je deficit u budžetu grada, što su ogromne pare za ovaj grad i za ovaj narod.

“Uspjeli smo bar da smijenimo Mićićevog mentora, načelnika gradskog Odjeljenja za finansije Milorada Sofrenića”, rekao je Đurđević nakon prekida vrlo burne sjednice Skupštine grada.

Nova skupštinska većina od 16 gradskih odbornika (SNSD, DNS, SRS, SP i Pokret uspješna Srpska) je nakon prekida nastavila zasjedanje Skupštine grada na novoj lokaciji u sjedištu Gradske uprave, jer im je u skupštinskoj sali u Centru za kulturu onemogućeno elektronsko glasanje. U nastavku zasjedanja tajnim glasanjem je razriješila i zamjenika gradonačelnika Husu Zečkanovića.

Smijenjen načelnik
Na vrlo burnoj sjednici Skupštine grada Bijeljina prije četiri godine je smijenjen načelnik Odjeljenja za finansije u Bijeljini Milorad Sofrenić.

Klub odbornika SDS tražio je da se smjena Sofrenića i nova imenovanja skinu sa dnevnog reda, što je odbijeno sa 13 glasova od 18 odbornika koji su bili u skupštinskoj sali.

Skupština grada ima 31 odbornika, ali su odbornici SNSD i DNS izlazili iz skupštinske sale svaki put kada je trebalo glasati.

Nakon toga su odbornici višegodišnje skupštinske većine okupljene oko SDS ustali iz klupa i uz povišene tonove i uvrede tražili pauzu, ponavljanje glasanja i aklamaciju.

Uz optužbe da je glasanje zloupotrebljeno i da se krši poslovnik, uz mnogo ružnih i preglasnih riječi zatražena je ekspertiza glasanja.

Predsjednik Skupštine grada Dragan Đurđević istrajavao je na redovnom toku sjednice i glasanju za svaki ponuđeni prijedlog.

Smjena načelnika finansija izglasana je većinom od 16 glasova, što ukazuje na promjenu skupštinske većine u Bijeljini uoči lokalnih izbora zakazanih za oktobar.

Đurđević je izrazio žaljenje što se SDA danas opredijelila kao pripadnik Saveza za promjene, odnosno dio 15 odbornika okupljenih oko SDS-a.

"Nadam se da će od 15 odbornika Saveza za promjene neki pojedinci shvatiti da su ovom gradu potrebne promjene i da ne želimo da budemo predmet nečijih zloupotreba, a činjenica je da ovdje samo dva čovjeka vrše zloupotrebe, to su Mićić i Sofrenić", rekao je Đurđević.

On je najavio da će novoimenovani vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije Vaso Arsenović položiti zakletvu pred Skupštinom grada i izvršiti primopredaju od Milorada Sofrenića koji je tada razriješen dužnosti.

Odbornik SDS Slavko Novaković fizički nije dozvolio Đurđeviću da nastavi dalje vođenje sjednice, nakon čega je zasjedanje prekinuto.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име