NA DANAŠNJI DAN izvršen pokušaj atentata na predsjednika Vlade Srbije Zorana Đinđića

Datum:

Share post:

Na današnji dan 21. februara 1963. godine SSSR upozorio SAD da bi napad na Kubu mogao da znači svjetski rat.

Istog dana 1974. godine u Skupštini SFRJ proglašen Ustav za koji je rečeno da je „nova etapa u razvitku jugoslovenskog socijalističkog samoupravljanja“, a kojim je SFRJ konfederalizovana, a Srbija dezintegrisana, pretvaranjem njenih pokrajina Kosova i Metohije i Vojvodine u svojevrsne „države u državi“. Taj ustav je umnogome omogućio razbijanje prethodne Jugoslavije, početkom devedesetih godina 20. vijeka.

U Ljubljani (bez rezultata) 2001. godine održani razgovori o rješavanju pitanja sukcesije bivše SFRJ, uz prisustvo međunarodnog predstavnika Artura Votsa.

Na današnji dan 2003. godine izvršen pokušaj atentata na predsjednika Vlade Srbije Zorana Đinđića na auto-putu na Novom Beogradu. Dejan Milenković Bagzi kamionom naletio na kolonu automobila u kojoj se nalazio i Đinđić, koji je krenuo u zvaničnu posjetu RS. Đinđić je ubijen 12. marta iste godine.

Milan Lukić, optužen za komandovanje paravojnom grupom koja je ubila desetine Bošnjaka tokom rata u BiH, 2006. godine stigao u Haški tribunal iz Argentine, gdje je uhapšen.

U Beogradu 2008. godine održan veliki narodni protest zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije – u neredima koji su nastali nakon skupa zapaljene ambasade SAD i Hrvatske, a oštećeno nekoliko diplomatskih predstavništava drugih zemalja. Narodna skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i opredjeljenjima Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: dešavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Srpski jezik među težima jezicima za učenje

Iako ne postoji jednoglasan odgovor na to pitanje jedan od često citiranih izvora je Foreign service institute (FSI)...

VLADIMIR MILIĆEVIĆ – dvije decenije sinonim za odbojku u Bijeljini (foto)

U Bijeljinu je došao daleke 2000 godine iz Niša u kojem je igrao za OK "Niš". Uz jednu...

Čestitke od kolega Dešavanja u Bijeljini

Поштовани, Редакција портала Дешавања у Бијељини Вам честита највећи и најрадоснији хришћански празник Васкрс уз традиционални хришћански поздрав ХРИСТОС...

Vaskršnja čestitka SDS Semberija

Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse! “U ime rukovodstva, članstva i simpatizera SDS Semberija i u svoje lično ime, upućujemo ...