Na današnji dan 28. maja 1928. godine studenti Univerziteta u Beogradu organizovali velike demonstracije protiv namjere Narodne skupštine da ratifikuje Netunske konvencije zaključene 1925. godine između Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i fašističke Italije. Prilikom intervencije policije ranjeno je dvadesetak studenata, od kojih dvojica smrtno.

Istog dana 1944. godine umro srpski etnolog i folklorista Tihomir Đorđević, profesor beogradskog Univerziteta, član Srpske kraljevske akademije. Objavio je oko 700 studija, putopisa, bilježaka i komentara o srpskim narodnim običajima i uredio je više knjiga „Etnografskog zbornika“ Akademije. Djela: „Iz Srbije kneza Miloša“, „Naš narodni život“, „Priroda u vjerovanju i predanju našeg naroda“, „Srbija prije sto godina“, „Makedonija“.

 

Na današnji dan 1976. godine puštena u redovan saobraćaj željeznička pruga Beograd – Bar, čija gradnja je trajala s prekidima od 1952. godine, čime je ostvarena ideja začeta još u 19. vijeku. Pruga je najkraća veza panonskog područja i centralne Evrope sa srednjim Mediteranom.
Istog dana 1995. godine muslimanski vojnici, koji su iz zaštićene enklave Srebrenica nesmetano prošli punkt UNPROFOR-a , u širem području Rupovog brda ubili, a zatim masakrirali petoricu srpskih civila iz Milića. Ubijeni su Ljubiša Golić, Branko Nikolić, Miladin Savić, Milosav Petrović i Miloš Mišić, koji su na mjestu udesa, nekoliko kilometara izvan „zaštićene zone“, sjekli drva.
SR Jugoslavija 1999. godine prihvatila osnovne principe Grupe 8 u koje spada i slanje međunarodnih mirovnih trupa na Kosovo i pristala da Savjet bezbjednosti UN donese odgovorajuću rezoluciju o tome.
Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnik Momir Talić 2003. godine, optužen pred Haškim tribunalom, umro je na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.
Glavni i odgovorni urednik podgoričkog lista „Dan“ Duško Jovanović 2004. godine ubijen u Podgorici.
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 2008. godine presudio da je BiH kriva za nehumano postupanje u zatvoru u Zenici prema osuđenima za ratne zločine.
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име