NA DANAŠNJI DAN počeo dokazni postupak u Hagu protiv Slobodana Miloševića

Datum:

Share post:

Na današnji dan 18. februara 1915. godine umro je srpski političar, diplomata, filolog i istoričar Stojan Novaković, član Srpske kraljevske akademije, jedan od osnivača Napredne stranke 1880. Bio je bibliotekar Narodne biblioteke u Beogradu, profesor gimnazije i Velike škole u Beogradu, član Državnog savjeta, ambasador Srbije u Carigradu, Parizu i Petrogradu, ministar prosvjete, unutrašnjih i spoljnih poslova i dvaput premijer. Bio je šef srpske delegacije koja je zaključila 1912. mir s Turskom poslije Prvog balkanskog rata. Objavio je više od 400 naučnih radova.

Centar za mine UN objavio je 1997. godine da se na teritoriji Bosne i Hercegovine nalazi oko milion nagaznih mina, a prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta od mina je u periodu 1992-1997. stradalo oko 3200 osoba, od kojih 686 djece.

Istog dana, 2002. godine Evropska unija odobrila je upućivanje policijskih snaga zemalja članica Unije u Bosnu i Hercegovinu kako bi zamijenile međunarodnu policiju Ujedinjenih nacija koja je djelovala u BiH na osnovu Dejtonskog sporazuma iz 1995. Iste godine na današnji dan pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, počeo je dokazni postupak protiv Slobodana Miloševića po optužnici za zločine počinjene na Kosovu.

U Sloveniji je 2003. godine uhapšen funkcioner Demokratske partije Kosova, za kojim je Haški tribunal izdao optužnicu za zločine protiv čovječnosti nad Albancima i Srbima u logoru Lapušnik na Kosovu u ljeto 1998.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije 2006. godine podnijelo je krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu protiv Bogoljuba Karića. Skupština DS-a izabrala je za predsjednika partije dosadašnjeg lidera stranke i predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Jahorina povela protiv bijeljinske Budućnosti u finalnoj seriji za šampiona Srpske

Jahorina ima prednost u finalu: Iskoristili domaći teren za vođstvo 1:0 Pobjedom košarkaša Jahorine počela je finalna serija šampionata...

Partizan će razmisliti da li će igrati polufinale Kupa Srbije ( foto)

Novi skandal: Partizan neće da igra Kup utakmicu FK Partizan oglasio se saopštenjem posle 173. večitog derbija. "Sramni sudija, koji...

Amerika izglasala pomoć Ukrajini, oglasio se Zelenski

Amerika izglasala pomoć Ukrajini, oglasio se Zelenski Foto: Tanjug/AP/Ilustracija | Amerika izglasala pomoć Ukrajini, oglasio se Zelenski Predstavnički dom Kongresa SAD...

Obilježavanje “BITKE ZA BANJ BRDO i pogibije 33 borca 2. Majevičke brigade“

U Bijeljini se sutra (nedjelja, 21. april 2024.) tradicionalno obilježava ''BITKA ZA BANJ BRDO – Pogibija 33 borca...