MUP Srbije zabranio Evroprajd po predviđenoj ruti u Beogradu; Zabranjena i porodična šetnja

Datum:

Share post:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Republike Srbije, donijelo je rješenja da ne dozvoli šetnju učesnika Evroprajd 2022“ kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji „antiglobalista“ u Beogradu u subotu 17. septembra 2022. godine, saopšteno je iz MUP-a.

U saopštenju MUP-a se navodi da je „nakon obavljene bezbjednosne procjene utvrđeno da postoji visok rizik da će bezbjednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbjednost drugih građana“.

– Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije Evroprajd 2022 i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni sa stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije Evroprajd 2022, procijenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu – saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova  SrbijeAleksandar Vulin je istakao da je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, pored borbe sa svim oblicima kriminala, osnovni zadatak briga o očuvanju javnog reda i mira i garantovanje bezbjednosti i imovinske sigurnosti svakog građanina.

TESTNA REKLAMA

– Upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova ne dozvoljava održavanje dvije šetnje – Evroprajda i „antiglobalista“. U trenutnoj geopolitičkoj situaciji i tenzijama u regionu, besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji, ali i drugih građana – rekao je Vulin.

Apelovao je na sve da poštuju zakon i da svoje lične i političke interese stave na stranu i ne ugrožavaju ni svoju ni tuđu bezbjednost.

Beograd prajd je na svom Instagram nalogu objavio da je „danas, 13. septembra, srpska policija je zabranila održavanje Evroprajd šetnje, predavši organizatorima zvanično rješenje“.

Dodaje se da će Beograd Prajd iskoristiti sve raspoložive pravne mehanizme da opovrgne ovu odluku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PREMINUO Saša Petrović ČAKI – glumačka legenda filma “Hajde da se volimo” (video)

Legendarni glumac Saša Petrović Čaki preminuo je danas u Sarajevu. Ovu tužnu informaciju potvrdio je režiser Srđan Vuletić...

Operisan Ministar odbrane BIH

Zukan Helez nedavno imenovani Ministar odbrane Bosne i Hercegovine operisan je u Sarajevu. Prema našim saznanjima nakon povrede noge, imao...

Partizan srušio Zvezdu, dramatična završnica

Košarkaši Partizana bili su bolji od Crvene zvezde 79:78 u 21. kolu Evrolige. Ekipa Željka Obradovića revanširala se vječitom...

Počela prodaja ulaznica za ŠESTO DRUŽENJE TUZLAKA (foto)

Od danas (petak, 27. januar 2023.) počela je prodaja ulaznica za šesto po redu, tradicionalno veliko druženje Tuzlaka Cijena...