MUP RS: U toku akcija „Zaštitimo djecu u saobraćaju“

Datum:

Share post:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače da budu odgovorni u saobraćaju, da poštuju saobraćajne propise i saobraćajne znakove, te tako doprinesu zaštiti djece u saobraćaju, s obzirom da 1. septembra počinje nova školska godina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske realizuje republičku akciju„Zaštitimo djecu u saobraćaju“ sa ciljem da se obezbijedi što sigurnije učešće djece u saobraćaju, imajući u vidu njihovo pojačano prisustvo na putevima od 1. septembra. Za određeni broj djece to znači i prvo samostalno učestvovanje u saobraćaju.

U okviru akcije, pripadnici MUP-a Republike Srpske sprovešće niz aktivnosti:

-U prvoj sedmici akcije, odnosno, prije početka školske godine, policijski službenici će obići sve škole s ciljem planiranja pojačane kontrole u blizini škola s obzirom na vrijeme izvođenja nastave i najvećeg prisustva djece na putu od kuće do škole i u povratku, te kada su odmori i pauze. U ovoj fazi policijski službenici će evidentirati najpogodnije trase kretanja djece iz udaljenijih područja do škola, inicirati kod nadležnih institucija da se obezbijedi prohodnost svih pješačkih zona na putevima do škola, te postavljanje fizičkih barijera za sprečavanje direktnog izlaska djece iz školskih dvorišta na kolovoz.

-Druga vrsta aktivnosti realizovaće se u prvoj polovini septembra, kada će biti održana predavanja u osnovnim školama kako bi se najmlađi upoznali sa osnovnim pravilima bezbjednog učešća u saobraćaju, naročito pješaka i biciklista. Takođe, već formirane školske patrole biće stavljene u funkciju, a policijski službenici će inicirati formiranje novih u školama u kojima već nisu oformljene.

Tokom septembra, a po potrebi i duže, u urbanim zonama i blizini školskih objekata biće pojačano prisustvo i rad policijskih službenika koji će vršiti regulisanje saobraćaja u blizini škola i omogućavati bezbjedan prelazak ulice za najmlađe učenike, pojačano raditi na evidentiranju i sankcionisanju prekršaja nepropisnog parkiranja u zonama škola i upješačkim zonama, autobuskim stajalištima, kao i zonama pješačkih prelaza, te prekršaja odnos vozač – pješak i nepropisnog kretanja biciklista po površinama namijenjenim za kretanje pješaka.

Policijski službenici će vršiti pojačanu kontrolu vozila koja vrše organizovani prevoz djece, a ona vozila koja svojim stanjem odaju sumnju da su tehnički neispravna biće upućena na vanredni tehnički pregled.

Akcija „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ trajaće do 29. septembra.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

50 godina Opel Kadetta C

POVEZANE VIJESTI

50 godina Opel Kadetta C

Proizvođač iz Riselshajma obilježava pet decenija od lansiranja legendarnog klasika. Riječ je o Kadettu C, modelu koji se...

FK ’’Zadrugar’’ iz Crnjelova ogorčen na suđenje: Igraču slomljena noga – spriječimo nasilje u sportu (foto,video)

Teška povreda mladog igrača Zadrugara iz Donjeg Crnjelova Slobodana Jelića obilježila je meč  ovog kluba i domaćina Glasinca...

KALABUHOV: Bez rezolucije Savjeta bezbjednosti niko ne može biti visoki predstavnik

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je da je stav Rusije da Kristijan Šmit nema mandat...

„Kolom za medalju“ zatvorena Manifestacija „Tkanica od zlata, igre i zanata“ (foto, video)

Manifestacija "Tkanica od zlata, igre i zanata" organizovana je po prvi put u Bijeljini i trajala je od...