MODRIČA: ODRŽAN SASTANAK U OKVIRU KAMPANJE „OPREZNI PAZE NA PRUŽNE PRELAZE“

Datum:

Share post:

U zgradi opštine Modriča, u okviru kampanje „Oprezni paze na pružne prelaze“, danas, 8. decembra održan je sastanak svih subjekata bezbijednosti saobraćaja, kada su u pitanju pružni prelazi.

Učešće su uzeli predstavnici Željeznica Republike Srpske, Agencije za bezbjednost saobraćaja, Inspektorata, Ministarstva unutrašnjih poslova, Auto-moto saveza i opštine Modriča.

Cilj sastanka je da se podigne nivo bezbijednosti na pružnim prelazima na području opštine. Zaključak sa prvog sastanka koji je održan u Ministarstvu saobraćaja i veza je da se posjete sve opštine gdje bilo smrtno stradalih u prošloj godini na pružnim prelazima. U prošloj godini bilo je osam vanrednih događaja na prugama Republike Srpske, od čega je pet povrijeđeno. Jedno lice je smrtno stradalo, u opštini Modriča, na pružnom prelazu u Vranjaku.

Prisutni su iznijeli podatak o broju saobraćajnih nezgoda na području Republike Srpske u 2023. godini. U pitanju je 11 slučajeva, od čega je jedno lice smrtno stradalo, jedno teško, a jedno lako povrijeđeno.

Na području naše lokalne zajednice postoje 24 pružna prelaza, a svi su obezbijeđeni na odgovarajući način.

Zaključak je da se nastavi praćenje ponašanja drumskih vozila pri prelasku pružnih prelaza, nakon čega će se vršiti analiza da li je došlo do unapređenja ponašanja. U skladu sa finansijskim mogućnostima, potrebno je nastaviti sa aktivnostima postavljanja video nadzora na pružnim prelazima, što se pokazalo kao dobra praksa. Ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu video zapisa izriče prekršajne naloge vozačima koji ne poštuju saobraćajnu signalizaciju, a ujedno ima uticaj na ponašanje samih vozača. Jedan od zaključaka je i da je potrebno poboljšati informisanje građana u smislu ako na pružnom prelazu dođe do kvara instalacija. Takođe, potrebno je unaprijediti komunikaciju Ministarstva unutrašnjih poslova i ostalih subjekata kada su u pitanju situacije van radnog vremena, koga kontaktirati i ostalo.

Razgovarano je i o mogućnosti ukidanja dva pružna prelaza na području Modriče. Opština Modriča je dala saglasnost za ukidanje jednog, a za drugi sljedeće godine, kada se završe radovi na utvrđivanju obale u naselju MZ Modriča 4.

Poruka građanima je da se pridržavaju saobraćajne signalizacije prilikom prelaska putnih prelaza, jer jedino na taj način mogu sačuvati svoje živote, ličnu i bezbijednost drugih učesnika u drumskom saobraćaju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: modricainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Kule u zvorničkim selima (foto)

Jedna od zanimljivih graditeljskih formi karakteristična za ove prostore i period od XVI do XIX vijeka su svakako...

MILOŠEVIĆ: Selektor fudbalera BiH otvoreno o atmosferi među Zmajevima, mladim igračima, Ukrajini…

Reprezentaciju BiH 21. marta čeka izuzetno važan duel baraža kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj protiv Ukrajine. Selektor BiH...

Neka futsal pobjedi! KMF “Radnik MD Shop” gostuje u Tuzli

Neka futsal pobjedi! Sutra nas u tuzlanskom Mejdanu očekuje još jedan futsal spektakl. Tuzlanska Sloboda Kompred je domaćin ekipi...

DODIK: Milatović vrijeđa Srpsku i negira Dejton, nisam se mislio sastati s njim

Nisam ni očekivao da se sastanem sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a on svojim izjavama negira Dejtonski...