Ministri Košarac i Nešić: Formiranje integrisanih graničnih prelaza u interesu poslovne zajednice RS i Federacije BiH

Datum:

Share post:

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom bezbjednosti BiH Nenadom Nešićem o aktuelnim temama iz nadležnosti dva ministarstva.

Ministar Košarac informisao je ministra Nešića o iskazanim potrebama poslovne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH u vezi sa formiranjem integrisanih graničnih prelaza u cilju omogućavanja neometanog prometa roba.

Zajednička ocjena je da bi formiranje integrisanih graničnih prelaza Rača – Sremska Rača i Vardište – Kotroman bilo značajan iskorak za olakšavanje spoljnotrgovinskog prometa i unapređenja poslovanja domaćih privrednika. Razgovarano je takođe o graničnom prelazu i mostu ”Bratoljub” na Drini.

– Formiranje integrisanih graničnih prelaza bila je tema sastanaka koje sam imao sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem. Ohrabruje me spremnost nadležnih tijela u Srbiji da ovo pitanje stave u fokus aktivnosti u narednom periodu – istakao je ministar Košarac.

Ministar Nešić naglasio je da podržava inicijative o formiranju integrisanih graničnih prelaza, te izrazio punu spremnost za pokretanje potrebnih aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva bezbjednosti BiH.

Na sastanku je razgovarano i o zakonskim nadležnostima oba ministarstva u kontekstu implementacije Zakona o kontroli spoljnotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene BiH.

Problematika izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori takođe je bila tema razgovora dvojice ministara.

– Zahvalan sam ministru Nešiću na podršci koju je pružio stavovima koje sam zastupao na nedavnoj zajedničkoj sjednici Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske u Zagrebu u vezi sa gorućim pitanjem izgradnje spornog odlagališta. Dogovorili smo da ćemo u domenu nadležnosti naših ministarstava i dalje aktivno raditi na rješavanju ovog problema u interesu građana – istakao je ministar Košarac.

Ministri Košarac i Nešić razmijenili su mišljenja i o tačkama dnevnog reda predstojeće sjednice Savjeta ministara BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Cvijanović i Dodik razgovarali sa Orbanom i Sijartom (foto,video)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali su danas u Antaliji sa...

Film ”GARAVICE” 10. marta u Bijeljini – BIHAĆKI SREZ, jedno od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu

Dokumentarni film „Garavice“, o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, biće prikazan u nedjelju,...

Članovi Predsjedništva BiH u Antaliji sa Ajhorstovom

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se u Antaliji sa izvršnim direktorom za Evropu u Evropskoj službi za spoljne...

Miličević poručio Upravi ERS: Smanjite cijenu struje, dosta je eksperimenata!

Smanjite cijenu struje na onu koju smo imali prije vaših eksperimenata, poručio je dr Milan Miličević, predsjednik Srpske...