Ministarstvo privrede i preduzetništva prezentovalo Javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja (foto, video)

Datum:

Share post:

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske danas je u Bijeljini održalo prezentaciju Javnog poziva koji  je objavljen 17.avgusta. Javni poziv odnosi se za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja. Poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Ukupan iznos sredstava za podsticaj po ovom osnovu iznosi 14,5 miliona KM. Pravo na podsticaj ostvaruje se na osnovu projekta privrednog subjekta, koji za predmet može imati nabavku savremenih tehnologija i opreme ili razvoj i inovaciju novih ili značajno poboljšanje postojećih proizvoda, materijala i proizvodnih procesa.

Ivana Sandić Blagojević, pomoćnik ministra privrede i preduzetništva, istakla je da su sredstva namjenjena svim privrednim subjektima u Srpskoj.

“Poseban akcenat ćemo staviti na podsticaje za direktna ulaganja. Naime, Javni poziv je raspisan 17. avgusta i trajaće 30 dana. Pozivam sve privredne subjekte iz prerađivačke industrije i sektora C oblasti od 13 do 18 i od 20 do 33 da posjete sajt ministarstva privrede i preduzetništva, te da u kategoriji Javnih poziva pronađu prijavne obrasce i iskoriste svoje pravo i apliciraju sa projektom koji za predmet može imati nabavku novih mašina i opreme ili mašina i opreme koje nije starija od 8 godina. Važno je napomenuti da se podsticajna sredstva odobravaju svim privrednim subjektima koji ispune sve uslove Javnog poziva. Za ove namjene budžetom RS predviđeno je 14,5 miliona KM“, rekla je Sandić-Blagojević.

Stevo Savić, predsjednik Privredne komore Bijeljina, zahvalio je Razvojnoj agenciji Grada Bijeljina koja je zajedno sa Privrednom komorom uputila ovu inicijativu prema ministarstvu privrede i preduzetništva da se u Bijeljini organizuje prezentacija Javnog poziva.

„Želim da istaknem da trenutno nismo zadovoljni situacijom da nadležnosti iz privrede su raspodjeljene i u ministarstvu trgovine i turizma, ministarstvu industrije i energetike, poljoprivrede, privrede i preduzetništva… Zalažemo se snažno za ideju da se stvori jedno jako i snažno ministarstvo koje bi objedinilo sve nadležnosti privrede u Srpskoj. Takođe, želim da iskažem nezadovoljstvo visinom odobrenih sredstava za 2023.godinu. Smatramo da je 14 miliona KM izuzetno premalo.  Još jedna stvar koju želim da istaknem jeste da imamo velika kašnjenja odobrenih podsticaja po osnovu povećanja plata u privredi i želim da uputim apel prema Vladi RS i resornom ministarstvu da pokušaju ispoštovati tu dinamiku prema privrednim društvima i da se ta sredstva uplaćuju redovno“, rekao je Savić.

Marko Vlačić, direktor Razvojne agencije Grada Bijeljina, iskoristio je priliku da podsjeti sugrađane da Razvojna agencija ima otvoren Javni poziv, te pozvao preduzetnike da se prijave kako bi povećali prijava.

„Javni poziv odnosi se na samozapošljavanje, tj zapošljavanje preduzetnika u preduzetničkim radnjama i  zanatskim radnjama, kao i kupovinu osnovnih sredstava (mašina, alata i kompjuterske opreme). Predviđen iznos na ovom Javnom pozivu je 95.000KM i otvoren je do 27. septembra“, istakao je Vlačić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U znak protesta, Vukanović parkirao vozilo ispred NSRS (video)

Nebojša Vukanović, šef Kluba poslanika Liste za pravdu i red, parkirao je automobil ispred Narodne skupštine RS. Razlog za...

Bijeljina bogatija za Udruženje roditelja djece sa poteškoćama, djece u riziku i djece na marginama „Bijeljinska djeca suncokreti“ (foto)

Bijeljina je danas bogatija za novo udruženje. Naime, danas je u Bijeljini zvanično osnovano Udruženje roditelja djece sa...

Petrović iz SDS ponovo nije izabran za potpredsjednika NS RS (foto)

Poslanik Milan Petrović ponovo je danas bio kandidat SDS za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Vladajuća većina ga ponovo...

Fond PIO RS: Korisnici koji ostvaruju prava na penziju

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, pravo na starosnu penziju ima osigura-nik...