Ministarstvo poljoprivrede RS u Bijeljini organizovalo drugi ''Dan organske proizvodnje Srpske'' (foto)

Datum:

Share post:

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je u Bijeljini organizovalo drugi "Dan organske proizvodnje Srpske", a sve sa ciljem da se povežu organski proizvođači.

Manifestacija je održana na imanju "Agroplan", a namjera je da se povežu dosadašnji i potencijalni budući organski proizvođači, razmijene iskustva i dogovore naredne aktivnosti.

"Trenutno je u sistemu oko 70 organskih proizvođača, a površine nam se uduplavaju svake godine. Ministarstvo poljoprivrede prati taj rast organskih proizvođača i svake godine kreiramo nove mjere podsticajnih sredstava. Trenutno po jedinici biljne površine imamo 500 i 600 KM po hektaru, zavisno od biljne vrste. Imamo 200KM za 100 kvadrata zaštićenog prostora, a imamo i 500KM po uslovnom grlu. Od ove godine smo formirali jednu mjeru koja se odnosi na kapitalna ulaganja za one male poljoprivredne proizvođače koji mogu da dobiju 5.000KM za ulaganja u mehanizaciju, trimere, kosačice i sve što je neophodno", rekla je Dragana Zec, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Kako kaže, imamo idealne uslove za oblast organske proizvodnje i za razvoj organske proizvodnje i hrane.

"Zelenom agendom EU, odnosno planom aktivnosti predviđeno je do 2030. godine da svaka zemlja EU (i one koje pristupaju) imaju preko 25% ukupne površine zemlje pod organskom proizvodnjom. Danas smo uključili i Centar za socijalni rad i Kazneno popravne zavode. Prošli smo cijelu RS, radili smo obuke zainteresovanih proizvođača, i te obuke je prošlo preko 220 korisnika. Već 40 do 45 je pristupilo prelaznom periodu tako da se nadamo da će iz godine u godinu rasti", objasnila je Zec.

Iz resornog ministarstva su naveli da je jedan od ciljeva i podizanje svijesti potrošača za kupovinom i konzumiranjem kvalitetnog i zdravstveno bezbijednog proizvoda.

Dragan Joković, predsjednik Udruženja "Otaharin" pod čijim okriljem je otvoreno socijalno preduzeće "Agro-plan", kaže da im je izuzetna čast što su ove godine domaćini ove manifestacije koja okuplja organske proizvođače u RS.

"Zaista nam je zadovoljstvo da pokažemo naše kapacitete i ono što smo mi godinama radili, odnosno od 2017. godine. Trenutno imamo skoro 3.000 kvadrata pod plastenicima, a imamo još 4.000 na otvorenom. Ono što smo mi pokušali jeste da prisustvom na Gradskoj pijaci plasiramo svoje proizvode, međutim, zbog korone i drugih problema, s tim smo prekinuli i pokušavamo sada da proizvode ponudimo online prodajom, odnosno dostavom i kupovinom dolaskom na ovu našu lokaciju", rekao je Joković i dodao da je veliki izazov krenuti u organsku proizvodnju, a i očuvati je i da zato nemamo mnogo organskih proizvođača.

Dragan Šepa, sekretar Udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije pri Privrednoj komori RS kaže da je j “Agro-planu” zaokružen sistem proizvodnje.

“Privredna komora RS zastupa interese ovakvih privrednih društava u smislu pronalaženja novog tržišta. Ove godine smo na manifestaciji "Izbor najuspješnijih u privredi"  za prethodnu godinu izabrali upravo ovo privredno društvo u kategoriji – prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda”, istakao je Šepa.

Predrag Stošić, direktor socijalnog preduzeća Radanska ruža iz Lebana u Srbiji, takođe, se bavi proizvodnjom organskih proizvoda.
“Počeli smo 2018. godine sa primarnom organskom proizvodnjom paprike i paradajza. Od 2019. godine imamo desetak gotovih proizvoda koje proizvodimo u našem socijalnom preduzeću. Sva naša proizvodnja organskih proizvoda ide za izvoz u zemlje EU, prevashodno Austriju. Očigledno je naš kvalitet došao do kupca, tako da imamo dugoročni ugovor sa firmom iz Beča, gdje su se oni obavezali da otkupljuju našu kompletnu proizvodnju organskih proizvoda” objasnio je Stošić.

Rade Mališević, predstavnik Poljoprivrednog gazdinstva "Mališević" iz Vlasenice kaže da se bave mješovitom proizvodnjom – stočarskom, povrtlarskom i voćarskom.

“Proizvodnja se zasniva na 150 hektara mješovite proizvodnje od pašnjaka, voćnjaka i povrtlarske proizvodnje. Ovo je druga godina kako smo u sistemu organske proizvodnje. Kontrola je ispred sertifikacione kuće OCS iz Subotice sa kancelarijom u Laktašima, odnosno sada u Banjaluci. Zadovoljni smo saradnjom sa sertifikacionom kućom, ali i sa Ministarstvom poljoprivrede koja izdvaja značajna sredstva za podsticaje u poljoprivrednom proizvodnji, odnosno organskoj proizvodnji”, naveo je Mališević.

Aleksandar Bulović, zaposlen u Privrednoj jedinici KPZ Banjaluka, kao jedan od učesnika ove manifestacije, objasnio je
da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i da je svrha rada u KPZ kvalitetno korištenje vremena i edukacija.

“Znači, zatvorenici koji su došli u zatvor, nisu došli samo da "leže" i da budu zatvoreni, već i da nešto nauče, da ne provode vrijeme, a da ništa ne rade što je najgore što može da se desi, znači bitna je resocijalizacija zatvorenika”, rekao je Bulović.
U okviru prvog dijela manifestacije organizovan je tematski dio kojem su prisustvovali predstavnici socijalnih udruženja iz Republike Srpske i Srbije, Centara za socijalni rad i KPZ iz Republike Srpske radi uključivanja lica koja su u riziku od siromaštva i društvene isključenosti, korisnika prava mjera i usluga iz socijalne zaštite u oblast organske proizvodnje i eventualnom uključivanju lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Stanje na putevima u Srpskoj za 24. februar – Pretežno mokri kolovozi

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 24.02.2024 07:10:46 REPUBLIKA SRPSKA Saobraćaj se u Republici Srpskoj odvija nesmetano, a vozi se po...

Naređena hitna evakuacija stanovnika: Vatrogasci se bore sa požarima u Australiji

Požar u australijskoj državi Viktorija nastavio je da se širi, zbog čega su vlasti naredile hitnu evakuaciju za...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 28 beba, od kojih 13 djevojčica i 15 dječaka. U...

Danas i sutra obilne padavine u Hercegovini

U subotu 24.02. Tokom noći i ujutru jak do olujni vetar. Vetar će tokom jutra oslabiti na severu,...