MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Afrička kuga svinja potvrđena na 23 imanja u Semberiji i jednom u Šamcu

Datum:

Share post:

Saopštenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prenosimo u cjelosti:

“Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske do danas je zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na 23 imanja na teritoriji Grada Bijeljina.

Potvrđeno je i jedno žarište na području opštine Šamac, gdje je u pitanju jedno individualno gazdinstvo, ekstenzivnog uzgoja.

Opština Šamac, kao i sve opštine i gradovi u Republici dobili su infirmacije o prvom utvrđenom slučaju sa svim instrukcijama o daljem postupanju.

Zadatak lokalne samouprave je da formira Lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge  svinja, koji je dužan da obezbedi sprovođenje svih naloženim mjera, između ostalog i:
– lokaciju za neškodljivo uklanjanje uginulih i eutanaziranih životinja sa zaraženog imanja u saradnji sa veterinarskom organizacijom i izvršiti eutanaziju svinja i sprovesti mjere asanacije zaraženog imanja.

– zabranu kretanja životinja u zaraženom i ugroženom krugu, kao i pojačanu kontrola sprovođenja i nadzora nad svim naloženim mjerama.

U prostorijama Ministarstva poljoprivrede u Banjaluci danas je održan i sastanak sa predstavnicima Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske na kome su doneseni zaključci da se zabrani organizovanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na prostoru cijele Republike Srpske, u trajanju do 30 dana, uz redovno praćenje epizootiološke situacije.

Takođe, uputiće se dodatna naredba Lokalnim kriznim centrima u svim opštinama i gradovima o pojačanoj kontroli prometa svinja na području Republke Srpske koji u ovom trenutku imaju status slobodnih od afričke kuge svinja.

Kada su u pitanju naknade štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja, kao i za mjere asanacije terena, one će se vršiti u skladu sa donesenim aktima Vlade Republike Srpske, a Ministarstvo će u skladu sa istima donositi rješenja o isplati sredstava.

Javnost će o svim narednim koracima biti blagovremeno obaviještena.”

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Novo rukovodstvo mladih NPS – Katarina Stević, Bojan Perić i Teodora Pavlović (foto)

Sinoć je u Bijeljini održan izbor rukovodstva Aktiva mladih Narodne partije Srpske. Dosadašnji predstavnici AM su se zahvalili na...

TRIVIĆEVA: Stanivuković je “Dodikov čovjek”, biću kandidat za gradonačelnika Banja Luke

“Očekujem podršku opozicije, biću kandidat za gradonačelnika” Trivićeva ponovila da je Stanivuković “Dodikov čovjek” Ostajem pri stavu da ću...

Po cijeloj Evropi se otvaraju rudnici litijuma, a ima ga i u Srbiji i u Srpskoj: Tvrde da bez njega nema budućnosti

Dani automobila na naftne derivate su odbrojani. U Evropskoj uniji njihova prodaja biće zabranjena od 2035. godine, što znači...

RADULOVIĆ, MODRIČA: Potpisani ugovori sa predstavnicima poslovnih subjekata za dodjelu novčanih sredstava (foto)

Načelnik opštine Jovica Radulović, potpisao je danas, 29. februara ugovore sa predstavnicima poslovnih subjekata sa područja opštine Modriča...