MINISTAR ŠERANIĆ: Odluku o trezorskom poslovanju domova zdravlja donijeti najkasnije do kraja aprila

Datum:

Share post:

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da očekuje da skupštine opština i gradova u kojima domovi zdravlja još posluju izvan trezorskog sistema najkasnije do kraja aprila donesu odluke kojima ove ustanove uvode u lokalni trezor.

Šeranić je naglasio da je to prvi korak ka prelasku preostalih 37 domova zdravlja u Srpskoj na ovaj način poslovanja, u kojem je do sada 18 domova zdravlja, odnosno trećina ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

On je rekao da je to i njihova obaveza da bi Vlada Srpske mogla da planira i realizuje izmirenje obaveza koje imaju ove zdravstvene ustanove prema Poreskoj upravi i Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i zaposlenima.

– Prema procjenama, za to je potrebno oko 60 miliona KM koje je Republika Srpska obezbijedila iz kreditnih sredstava Svjetske banke – naveo je Šeranić.

On je naglasio da je to, prije svega, velika prednost za ustanove i zaposlene za koje će biti izmirena ranije nastala dugovanja po osnovu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje, povezivanje staža, a važan je preduslov i za ulazak ovih ustanova u trezorski sistem da se budžeti lokalnih zajednica, koje su osnivači domova zdravlja, ne bi dodatno opteretili.

– Svakako lokalne zajednice time dobijaju mogućnost i obavezu nadzora nad planiranjem, upravljanjem i kontrolom finansijskog poslovanja, kao što je slučaj i sa centrima za socijalni rad – rekao je Šeranić.

On je naveo da svi ovi domovi zdravlja treba najkasnije do 1. januara naredne godine da se nađu na lokalnom trezoru.

– Ministarstvo zdravlja će potpisati sporazume sa gradovima i opštinama i domovima zdravlja koji treba da pređu na trezorski sistem, kojim će biti regulisani međusobna prava i obaveze – zaključio je Šeranić za Srnu.

Vlada Republike Srpske prihvatila je 7. marta informaciju o aktivnostima uvođenja javnih zdravstvenih ustanova u trezorski sistem Srpske u kojoj se navodi da su, s ciljem osiguranja održivosti zdravstvenog sistema, do sada u trezorski sistem uvedene 22 javne zdravstvene ustanove, među kojima i četiri republičke – Zavod za stomatologiju, Zavod za sudsku medicinu, Zavod za transfuzijsku medicinu i Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac, te 18 domova zdravlja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...