MINISTAR NEŠIĆ se sastao sa Oliverom Onidijem

Datum:

Share post:

Danas sam se, u Sarajevu, sastao sa Olivierom Onidijem, zamjenikom generalnog direktora Generalne direkcije za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji.

Na sastanku je razgovarano o sprovođenju Akcionog plana Evropske unije za Zapadni Balkan u upravljanju migracijama i granicama i nastavku partnerskih odnosa i saradnje u ovoj oblasti.

Plan sadrži operativne mjere za efikasnije upravljanje migracijama, jačanje partnerstva sa Zapadnim Balkanom u svjetlu pristupanja EU i usklađivanja s pravnom tekovinom EU-a, kao i akcije koje treba preduzeti unutar EU.
Prioritet je na jačanju upravljanja granicama, osiguravanje brzih postupaka azila, preduzimanje mjera protiv krijumčarenja migranata, podsticanje saradnje u oblasti readmisije i povratka te postizanje usklađivanja viznih politika.

Upoznao sam predstavnike Evropske komisije da je situacija u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini zadovoljavajuća i da nadležne institucije efikasno upravljaju migracijama. Trenutno se u prihvatnim centrima nalazi oko 850 migranata i BiH raspolaže adekvatnim kapacitetima za njihov smještaj.

Za nastavak uspješne borbe protiv ilegalnih migracija važna nam je podrška EU za jačanje kapaciteta, infrastrukture i nabavku opreme za bezbjednosne agencije.

Posvećeno radimo na sprovođenju 32 preporuke Evropske komisije koje se odnose na Ministarstvo bezbednosti BiH, uz puno poštovanje Ustava i Dejonskog mirovnog sporazuma kao i neophodnog entitetskog i političkog kompromisa.

Tokom sastanka, razgovarano je i o potpisivanju Sporazuma sa FRONTEX – om i EUROJUST-om, borbi protiv krijumčarenja ljudi i oružja, te izazovima sa kojima se BiH susreće u vezi radikalizacije.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Kvadrat stana znatno poskupio

Za samo godinu dana završeni i prodati novi stanovi u Banjaluci su po kvadratu poskupjeli za čak 1.143...

Grad Bijeljina učesnik programa Provođenje Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja

Grad Bijeljina je izabran da, kao jedan od osam opština i gradova i tri kantona, učestvuje u programu...

MINISTAR BUKEJLOVIĆ: Kleveta i neovlašteno prikazivanje kažnjavaće se novčano ili zatvorom

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje...

Danas u bijeljinskoj Bolnici edukacija na više nivoa

U operacionima salama danas odvojeno rade četiri vrsna stručnjaka, dok istovremeno u konferencijskoj sali rukovodioci odjeljenja i službi...