MINISTAR MITROVIĆ: U petak ozvaničenje završetka izgradnje mosta na Savi kod Gradiške

Datum:

Share post:

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović najavio je da će u petak, 29. jula, biti ozvaničen završetak izgradnje novog mosta na rijeci Savi kod Gradiške, koji je od izuzetnog ekonomskog značaja za Republiku Srpsku i BiH.

Mitrović je rekao Srni da će most biti u funkciji za godinu i po, odnosno onog trenutka kada se završe pristupne saobraćajnice u Hrvatskoj.

“Ovaj projekat je izuzetno značajan prije svega za Republiku Srpsku, a onda i za BiH. Njime će Lijevče polje, Gradiška i ta oblast dobiti jednu novu dimenziju”, rekao je Mitrović i dodao da će ih tako spojiti sa EU.

On je dodao da će se preko ovog mosta ostvariti velika propusna moć, a biće izmješten saobraćaj iz Gradiške koji je u proteklih 20 ili 30 godina zaista bio problem.

Mitrović je podsjetio da je svojevremeno opozicija govorila da auto-put Banjaluka – Gradiška ne vodi nigdje, te dodao da je izgradnja ovog mosta i njegov završetak pokazatelj da su to bile isprazne priče.

“Realizacijom ovog projekta spojićemo se sa Koridorom 10, odnosno pristupom prema EU sa jedne strane, te sa Srbijom, Rumunijom, Bugarskom, Grčkom, Albanijom”, naveo je Mitrović.

Govoreći o ekonomskom značaju ovog mosta, Mitrović je rekao da će prevoznicima, ali i svim privrednicima u BiH i Hrvatskoj, biti pojednostavljeni, ubrzani i smanjeni troškovi, a ljudi će biti zadovoljniji, jer neće morati čekati na graničnom prelazu, nekad i po 10 ili 15 časova.

“Ovaj granični prelaz kada bude u punoj funkciji, biće granični prelaz prvog reda, što znači da će moći prolaziti sve robe koje podliježu svim inspekcijskim pregledima, ali i putnički saobraćaj koji će biti prohodan, s obzirom na auto-put s jedne i sa druge strane”, istakao je Mitrović.

Izgradnja mosta počela je u septembru 2019. godine, a završena je krajem maja ove godine. Procijenjena vrijednost gradnje mosta na rijeci Savi iznosi 19,54 miliona evra, a za ovaj projekat odobren je i grant Evropske komisije putem Investicionog okvira za zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona evra.

Ministar komunikacijai transporta u Savjetu ministara zahvalio je i EU, koja je prepoznala značaj ovakvog projekta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

TO BIJELJINA na sajmu u BL: Ministar Šulić – podrška za Banju Dvorovi i Sembersku kuću

U Banjaluci je otvoren 4. Međunarodni sajam turizma na kome je samostalno uzela učešće i Turistička organizacija Grada...

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Predavanje na temu “Metode četkanja zuba”

Glavna sestra Službe preventivne, dječije i opšte stomatologije, Jelka Marković održala je zdravstvenim radnicima svih službi Doma zdravlja...

Uspješno završena akcija ”UZMI TAG, PROĐI BRŽE” – U sistemu više od 8.000 novih korisnika

Popust od 60 odsto na redovnu cijenu TAG-a izazvao veliko interesovanje građana, koji su od 25. decembra prošle...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Prvi mart nije praznik i dan za proslavu, već dan žalosti

Post Aleksandra Đurđevića predsjednika Skupštne Grada Bijeljina a povodom ubistva srpskog svata na današnji dam 1. marta 1992...