Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović izjavio je da je od početka primjene Zakona o podsticajima u privredi Srpske 2019. godine do danas podržana realizcija 540 investicionih projekata privrednih subjekata iz prerađivačke industrije čija je ukupna vrijednost iznosila oko 170 miliona KM.

„Ovu vrijednost investicija za nabavku opreme i tehnologije u prerađivačkoj industriji podržali smo podsticajima od 23,8 miliona KM. Navedena mjera sufinansiranja nastavlja se i u ovoj godini, a za istu je budžetom planirano 14,6 miliona KM“, rekao je Mitrović za „Nezavisne novine“.

On je naglasio da bi i podsticaji u Srpskoj trebali biti veći da bi bilo novih investicija i produktivnosti, a posebno rasta plata.

„Po mom mišljenju, a to je i stav Ministarstva, priliv novca u budžet za podršku privredi mora biti veći, te bi podsticaji u ovoj godini trebali iznositi od 150 do 200 miliona KM, a u narednim godinama bismo pratili i korigovali visinu podsticaja“, rekao je Mitrović.

On je naveo da je za subvenciju za povećanje plata u ovoj godini planirano u budžetu 15,56 miliona KM, te da je u toku obrada zahtjeva i odboravanje podsticaja za jul–decembar prošle godine.

Mitrović je rekao da je za podsticaje aplicirao 901 privredni subjekt za 32.468 radnika, te da je do sada obrađeno 820 zahtjeva i odbreni podsticaji od 7.729.661 KM za 770 privrednih subjekata koji su povećali plate za 27.566 radnika.

Prema njegovim riječima, među ključnim sektorima koji imaju najviše potencijala i u koje bi trebalo ulagati izdvajaju se metalna, elektro, drvna industrija, zatim sektor tekstila, kože i obuće, kao i prehrambene industrije.

Mitrović je naveo da je jedan od zajedničkih prioriteta Vlade Srpske i predstavnika poslovne zajednice da se školuju kadrovi koji će odgovoriti potrebama tržišta rada.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име