MINISTAR MINIĆ: Virus identifikovan u selu Dragaljevac Srednji u Bijeljini – NEMA MJESTA PANICI

Datum:

Share post:

Virus je identifikovan u selu Dragaljevac Srednji  u Bijeljini

Minić: U Bijeljini utvrđeno prisustvo virusa afričke kuge

Želim da obavjestim javnost Republike Srpske i BiH da je ЈU Veterinarski institut “Dr Vaso Butozan” na osnovu prijava koje smo imali sa terena na području Bijeljine izvršio uzorkovanje uginulih svinja i utvrdio prisustvo virusa afričke kuge, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić.

Virus je identifikovan u selu Dragaljevac Srednji  u Bijeljini.

– Ono što želim obavijestiti da nema mjesta panici jer sam već sam čuo neke špekulacije u medijima na to da je afrička kuga uvezena i tako dalje. Želim da to demantujem jer se radi o porodičnom domaćinstvu dva starija lica koja već dugi niz godina imaju te životinje u dvorištu i ne radi se o bilo kakvom uvozu svinja – rekao je Minić.

Ministar Minić potvrdio prisustvo afričke svinjske kuge u jednom domaćinstvu u Bijeljini

Minić je istakao da je rađen monitoring na pristusvo afričke kuge, zajedno sa Lovačkim savezom Republike Srpske, i da je u nekoliko navrata vršen ostrel uzorkovanja tih životinja što znači da je to moglo da bude i putem divljih svinja ili putem neposrednog kontakta na zaraženim područjima.

Nema mjesta panici jer je 2019. godine krenuo prvi monitoring i uspostavljen je jedan jasno utvrđen hodogram kako i na kakav način se reaguje.

Obezbjediće se mjesto na kome će se izvršiti neškodljivo uklanjanje ovih ostataka nakon eutanazije.

– Područje u krugu od tri kilometra se smatra zaraženim područjem, a područje u krugu od 10 kilometara se smatra ugroženim područjem. Mi imamo tačno preciziran plan koji predviđa kako se radi na ovim područjima – rekao je Minić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Održan sastanak Područne privredne komore Bijeljina sa Američkom privrednom komorom u BiH (foto, video)

Danas je u Područnoj privrednoj komori u Bijeljini održan sastanak sa Američkom privrednom komorom u BiH, a u...

Da li će biti smanjen borački dodatak: Oglasili se iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite kao obrađivač Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno–otadžbinskog...

“BN Klasik fest” počinje 7. marta

Povodom predstojećeg „BN Klasik festa“, u Gradskoj upravi je danas održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen...

Objavljen vodič za građane kroz budžet Srpske

Kako bi građanima približili proces donošenja budžeta, omogućili im da bolje razumiju procedure usvajanja i upoznaju strukturu i...